81713 Creative Commons License 2000.06.18 0 0 115
Tanmesék a százholdas pagonyból XVI.rész

-Bagoly! –suttogta Micimackó a mobiljába. Idefeigyelj, itt vannak dézsmaellnőrök és leltároznak.
-Na és?
-Nem érted? Lel-tá-roz-nak!
-Értem, és mi van akkor? Hadd leltározzanak, az a dolguk. Majd ha végeztek, hozd el a jegyzőkönyv másolatát! Azt ugye tudod mit kell mondani, ha könyvelésedet meg a számláidat kérik? –figyelmeztette Bagoly Micimackót, mert tudta róla, hogy hajlamos mindent elfelejteni.
-Igen, tudom. Nálad van, mert valami hibát találtál. –idézte fel a fejébe vert mondatot.
-Akkor jó. Majd gyere át ha végeztek, megvárlak. –intézte el Bagoly, majd Malackához fordult:
-Malacka, usgyi van!

Malacka már vette is elő Micimackó előre megfogalmazott, aláírt, de nem dátumozott levelét, amiben bejelenti:

"Tisztelt Dézsmahivatal!

Értesítem Önöket, hogy az Art 42.§ (1) bekezdése alapján, hogy a mai napon önellenőrzést kezdtem meg.

Az önellenőrzésre alapos okot adó körülmény, hogy a könyvelésemet végző Bagoly&Tsa Kft. (Százholdas pagony, Nagybükkfa 3.odú) számítógépes rendszerét vírusfertőzés érte, amelynek következményeképpen a már lekönyvelt adatok megalapozottsága megkérdőjelezhető.
Az önellenőrzés várható időtartama előreláthatólag 10 –tíz- munkanap.

Kérem fentiek szíves tudomásulvételét!

Tisztelettel:

Micimackó
képviselő"

Gyorsan ráírta a tegnapi dátumot, (persze hétfői napon a péntekit) és már rohant is a Király Postahevatalba, hogy ajánlott tértivevényes küldeményként feladja.

Mi szükség van erre, ha egyébként Bagoly szerint nem érdekes a leltározás ténye?

Alapvetően tisztában volt azzal, hogy az ügyfelei még neki sem vallanak be mindent, mert attól félnek, hogy akkor megemeli a könyvelési díjat. Ezért aztán biztos ami zicher alapon eljátszotta ezt a kis játékot. Már csak azért is, mert nem tudhatta, hogy a dézsmaellenőrök miből és mennyit találnak a leltár alkalmából, és ha utólag kiderül, hogy az egész eddigi könyvelés nem ér semmit, legyen ideje kijavítgatni.

Mert mi is a leltár?

Ezt a Szám 42.§-a írja le. Az adóalanyoknak egy évben egy alkalommal kell leltárt készíteniük, a mérleg forduló napján. Ez –szinte mindig- egybeesik a naptári év végével. És ez az érdekes, hogy csak egyszer kell, és ebben az időpontban.

No, de visszaért Malacka, kicsit kifújta magát és mostmár komolyan kérlelte Baglyot, hogy magyarázza el neki, mire megy ki ez az egész dolog.

-Hát figyelj kis barátom!, Mikori állapotot rögzít a leltárad?
-Többnyire december 31-edikeit.
-Helyes. Mikor küldöd el a dézsmabevallásodat?
-Egyéni vállalkozó február 15-ig, cég meg május 31-ig.
-Nagyon jó! Tehát mikor tudja meg a dézsmahivatal a legutolsó leltárad adatait?, Ne válaszolj, hónapokkal később. Mire mennek vele? Nem sokra. Ha túl nagy marhaságokat nem írtál bele, akkor csak egy adat a többi között. Most mi történik akkor, ha Micimackónál leltároznak? Lesz még egy közbülső adatuk. Az önrevízióval –ha kell- az évvégi és a mostani leltárhoz igazítjuk a könyvelést, de többnyire nem kell, mert bármilyen bevallást szükségképpen csak a leltárt követően kell benyújtani, még akkor is, ha a hónap utolsó napján leltároznak. Ha bele is szaladunk a havi áfabevallásba akkor is van húsz napunk a tárgyhavi forgalom bevallására, ami több mint elegendő bármire.

-Akkor meg minek az egész hajcihő? –értetlenkedett malacka.

-Inkább csak ijesztés. No meg a teljesen zöld adóalanyokat meg lehet forgatni vele. Tudod Malacka ez az egész ellenőrzési rendszer eredendően használhatatlan. Ha másért nem, azért mert mindig utólag tudják csak megállapítani, hogy mi is történt. Valahogy úgy képzeld el, hogy beülsz egy moziba. A főcímet még látod, aztán -szokásodhoz híven- elaszol, és csak végére ébredsz föl, amikor a stáblista megy. Mit tudsz meg a filmről?

-Semmit. -töprengett Malacka.

-Nem, nem. Tudod a film címét, hiszen arra ültél be, és tudod a szereplők, meg a készítők nevét, mert azt láttad. Viszont magáról a történetről fogalmad sincs, tehát ezt más fogja elmesélni neked. Esetünkben a más a bizonylatok, a könyvelés, a bevallások, miegyéb. Tehát mi meséljük el a dézsmaellenőröknek a történetet. Ha meg azt mondják, hogy nem igaz? Mert ők láttak már ilyen filmet? Láttak hát. De az nem a mi filmünk. Pusztán az a tény, hogy hasonló, az még nem jelenti azt, hogy pontosan ugyanaz. Ezt nekik kell bizonyítani, és eléggé korlátozottak a lehetőségeik.

-Akkor mindenki az csinálhat amit akar! –örült a megvilágosodásnak Malacka.

-Nem egészen. Mi nem megszüntetjük a dézsmafizetést, csak optimalizáljuk. Gondolj csak bele: ha a mufurcok azt akarták volna, hogy a fennen hirdetett eszményeik szerint igazságos és méltányos dézsmarendszer legyen, elég lett volna egyetlen törvény mindössze öt szakasszal.

1.) Területi és személyi hatály
2.) A bevétel, költség, jövedelem definíciója
3.) A kedvezmények felsorolása
4.) Dézsmatábla
5.) Hatályba léptető rendelkezések

Nem kell több hozzá. Erre mit csináltak? Egy teljesen áttekinthetelen, követhetelen sebességgel változó össznépi káoszt. Sokszor még én se igazodom el rajta, órákig kell alapvető dolgok után kutakodnom. Áhh megette fene, élünk, ahogy tudunk. –fakadt ki Bagoly.

Itt a fége, fuss el véle!

10telettel:
A Dagotta