81713 Creative Commons License 2000.06.25 0 0 182
Kedves Vajk! (178)

Hallottam már ilyen történetet, hát elmesélek egyet. :)

A Gt 14.§ (1) bekezdése szerint a cégbejegyzésig, vagy a cégbejegyzési kérelem jogerős elutasításáig a létrehozni kívánt gazdasági társaság előtársaságként működhet. Mi is az az előtársaság? Tulajdonképpen pontosan ugyanolyan gazdasági társaság, mint a többi, saját nevében jogokat szerezhet, kötelezettségeket vállalhat, gazdasági tevékenységet végezhet. Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy akkor minek ez az egész cirkusz?

Kivételesen van neki értelme. A régi Gt szerint a bejegyzésig minden tulajdonos(tag) egyetemlegesen és korlátlanul felelős volt a társaság tartozásaiért. Mivel elég sokáig –olykor több évig is- elhúzódhatott a bejegyzési procedúra, bizony előfordult, hogy a még be nem jegyzett cég ment csődbe, jött a végrehajtó, és vitte a kispárnát is. Mindenkitől. Az előtársaság jogintézménye megszüntette ezt a gyakorlatot. Az előtársaság tulajdonosainak(tagjainak) már a kezdettől fogva a társasági formának megfelelő a vagyoni felelősségük, még bejegyzési kérelem elutasítása esetén is.

A társaság bejegyzésekor valahogy úgy lehetne elképzelni a folyamatot, mintha az előtársaság jogutóddal megszűnne és akkor válik bejegyzett társasággá. A számviteli folyamat is hasonló, kell egy előtársasági zárómérleg, az előtársasági időszakra vonatkozó adóbavallások, stb.
(Részletek az 1999/21 APEH és az 1999/124 APEH iránymutatásokban.)

Tudom, kicsit messziről kezdtem, de ezt csak az érthetőség miatt tettem.

Ha eluasítottak egy cégbejegyzési kérelmet, akkor az a cég(jogalany) jogutód nélkül megszűnt, és az ennek megfelelő eljárást kell alkalmazni minden tekintetben.

Pusztán az a tény, hogy az ügyvéd bejegyzett egy másik ugyanolyan nevű társaságot az legfeljebb annyit jelent, hogy létrejött egy új társaság(jogalany) amelyik semmilyen jogviszonyban nincs az előző társasággal, tehát nem lehet a jogutódja. Ezt bizonyítja a másik cégszám és adószám is.

Mit lehet tenni? (Persze azonkívűl, hogy jól seggbe kell rúgni az ilyen ügyvédet.) Sokat nem, de azért van egy-két megoldás.

Az egyik, hogy lefolytajuk a szokásos megszűnéskori eljárást, mérleg, bevallás, stb, aztán a tagok természetben veszik ki vagyoni hozzájárulásaikat(törzsbetétjeiket), majd némi adófizetéseket követően az új társaságba kell apportálni.

A másik lehetőség, hogy a végelszámoló cég szabályos adás-vétel útján egész egyszerűen eladja az eszközöket az újonnan létrehozott cégnek, számláz, miegyéb.

Ekkor elvben minimális adókötelezettség keletkezik, és az új cégnek megnyílik az ÁFA-levonási joga, écs-t elszámolhat, stb.

Ami a legfontosabb: A művelet lebonyolításához egy vérprofi könyvelőt kell alkalmazni, akinek van némi jogászi vénája is!!!

A felmerült károkat az ügyvéd felelősségbiztosítása alapján be lehet hajtani. Felmerül a gyanú, hogy a második új cég alapításakor az ügyvéd okirattal való visszaélést is elkövetett. Húzós.

A dézsmahivatal egy kellőképpen szívhezszóló méltányossági kérelem alapján, a megszűnéskori közterhek befizetésére talán ad némi haladékot, vagy részletfizetési kedvezményt. Nagyon alá kell támasztani, de talán megy.

10telettel:
A Dagotta

Előzmény: Vajk (178)