Derry Creative Commons License 2000.06.26 0 0 188
Érdekes mesét láttam az egyik csatornán:
Ügyifogyi, mint Aprajafalva egyetlen egyéni vállalkozója bérelte Hókuszpóktól a város éjjel-nappali üzletét. Mivel valóban rászolgált a nevére az elmúlt 5 épv alatt különféle tartozásokat halmozott fel.(köztartozások,szállítói tartozások, magánkölcsönök) Ezért úgy döntött abbahagyja tevékenységét. A falu lakói-Törperős, Okoska, Duli-fuli - elhatározták, hogy megszerzik ezt a boltot, hogy ne kerüljön Miau kezére, mivel azzal megvetné a lábát a faluban. Ismert azonban Miau és Hókuszpók szoros barátsága ezért ez igencsak nehéz feladat volt. Egy lehetőségük maradt: Ügyifogyi Okoska tanácsára még anno a bérleti szerződés megkötésekor szerződési kitételként szerepeltette, hogy az ingatlan albérletbe nem adható, de a bérlő jogosult társaságot alapítani amelyben többségi részesedéssel kell rendelkeznie és ezzel a társasággal a bérleti szerződés ugyanolyan feltételekkel megköthető(quasi előbérleti jog)
Aprajafalva kis törpéi tehát így okoskodtak:
Létrehozunk egy Bt-t, amelyben Törpapa lesz a beltag(ispotályozási járulék, korlátlan felelőssség szempontjából ideális!), míg kültag lesz Ügyifogyi, Okoska, Törperős, Duli-fuli. Mivel a betétet úgy szabályozták, hogy Ügyifogyi többségi tulajdonos legyen. meg is kötik Hókuszpókkal az új bérleti szerződést.
Ügyifogyi viszont nem hiába akarja feladni egyéni vállalkozói tevékenységét és barátai is tartanak tőle a nevéből ítélve, ezért úgy állapodnak meg, hogy a szerződés kötést követő napon ő a társaságból kilép, így a boltot megszerezték Miau előtt!
Ügyes húzás volt, de a belga (balga)rajzfilm ekkor végett ért és csak a következő rész beharangozójából derült ki, hogy az alábbi kérdésekre választ kaphatunk, ha megnézzük a rajzfilm következő részét is:
- Megszűnteti -e vajon Ügyifogyi az egyéni vállakozói tevékenységét, mivel van köztartozása a mufurcok felé, vagy nem, mivel akkor lehet, hogy egy darabig békén hagyják és később részletekben azt fizetheti.-bár ebben az esetben továbbra is fizet a 0-ás vállalkozása után, hiába 67,5 %-os rokkant.
-A létrehozott céget Törpapa jegyzi, mint képviselő, de csak Okoskára tekintettel teszi ezt, neki elég Aprajafalva gondja. Duli-fuli viszont jó üzleti érzékkel megálldott Törp, aki ténylegesen is csinálná a boltot, Okoskával és Törperőssel szemben akik csak a pénzüket adták.
Milyen megoldás van erre? Talán cégvezető lesz Duli-fuli, vagy egy általános meghatalmazással látja el ezt a feladatot?
-Kap-e hitelt a Törp Bt., mint újonnan létrejött cég forgóeszközre ingatlanfedezet néljük?
-Ha a Törp Bt. székhelye az Óperencián túl az Üveghegyen van, az Okoska barátnője által megvásárolt, de nevére még nem került mézeskalácsházikóban, mit tud tenni a társaság a székhely kapcsán felmerült költségekkel.(vízdíj, közös költség stb.) Elszámolja?
Van e lehetőségük a székhely és a fióktelep(amely Aprajafalván van)között található távolságot valamilyen módón kihasználni? Pl. Mivel mindenki Aprajafalván lakik elszámolhatja-e Okoska, Duli-fuli, Törperős a nevükön lévő aútók költségeit, munkábajárás címén,úgy, hogy tényleges tevékenységet a társaságban csk Duli-fuli végez, illetve tevékenység csak a fióktelepen folyik?
- Miau jó kapcsolata Hókuszpókkal hogyan befojásolhatja a törpök ügyeskedését?
Mit gondolsz apacs harcos, érdemes megvárni a következő részt, vagy te már láttad a mese ezen részét?