Johnnyboy Creative Commons License 2000.06.26 0 0 189

Üdv Mindenkinek! (Vigyázat hosszú)

Nemrég fedeztem fel ezt a topicot és szuper. Úgy tűnik gyakran fogok itt időzni. :)

Lenne egy másik problémám, amiben a tisztelt Hölgyek/Urak véleményére lennék kíváncsi.

A helyzet abszolult élő és az ÁFA törvény értelmezése körül robbant ki. Nagyon kíváncsi lennék, hogy Ti hogyan értelmezitek a következő sorokat (CD-Jogtárral rendelkezők előnyben). :)))

Az 1992-es ÁFA törvény IV. fejezet 16. paragrafusa szerint az ÁFA fizetési kötelezettség a teljesítés időpontjában keletkezik. E sorok szerint ha az adott hónap ÁFA zárása után (köv hó 20.-a után) a lezárt hónapok teljesítésével érkező számlát kapunk és tovább akarjuk számlázni, akkor ÖNELLENŐRIZNI kellene az előző havi ÁFÁ-t és arra a hónapra visszaigényelni és be is fizetni (mivel továbbszámláztuk). Ez azonban az én véleményem szerint egy több ezer számlás forgalmat lebonyolító cégnél lehetetlen és hülyeség is.

Szerencsére ehhez kapcsolódik még az 1993/127 és az 1993/281-es APEH állásfoglalás, amely könnyít a helyzeten és azt mondja, hogy a visszaigénylés esetén nem kell önellenőrizni, mert felesleges adminisztrációt jelent és különben is az APEH-nek nem keletkezik kára az ügyletből. De a végén van egy nagyon kétértelmű mondat az állásfoglalásban.

"Természetesen a számlát kibocsátó részéről a késedelmesen kiállított számla miatt felmerül az önellenőrzés szükségessége. A fizetési kötelezettség keletkezésének időpontja ugyanis a tv. 16. § (1) bekezdéseiből következően későbbre nem halasztható."

Eszerint a paragrafus szerint elképzelhető, hogy a továbbszámlázott szolgáltatások esetében az APEH beleköthet abba, hogy az alvállalkozói számla ÁFA hónapjában(abban az eseben ha a fent vázolt feltételek fennállnak) állítom ki a számlát és fizetek ÁFÁ-t.

Ez a probléma annyira érdekes, hogy könyvizsgálók sem tudnak rajta megegyezni. Az anyacégünknél 5 éves teljeskörű APEH revízió volt és nem kifogásolták de a másik anyacégünknél alkalmazott könyvizsgálók és a könyvelőjük ezt a rendszert hibásnak tekintik.

Az én véleményem az, hogy közvetített szolgáltatások esetében arra kell figyelni, hogy NE IGÉNYELJEN vissza semmilyen cég hamarább ÁFÁ-t, minthogy a továbbszámlázásával be is fizetné. Ezenfelül az APEH állásfoglalás még nem törvényerejű rendelet. :)

Nektek mi a véleményetek erről?

Előre is köszönettel!

Johnnyboy