Johnnyboy Creative Commons License 2000.06.27 0 0 193
Kedves DakotaPress!

A probléma azonban nem csak az, hogy mikor kell a számlát kiállítani (az is legalább akkora gond, hogy mit írjunk a teljesítés időpontja "rubrikába" ( szigorúan közvetített szolgáltatásokról van továbbra is szó).

Hiszen mi várjuk az alvállalkozónktól a számlát mondjuk áprilisi teljesítésről de nem érkezik meg sem áprilisban, sem május 20-ig. Zárjuk az ÁFÁ-nkat anélkül, hogy VISSZAIGÉNYELNÉNK vagy a továbbszámlázás miatt be is FIZETNÉNK a pénzt. A törvény szövege szerint, melyet az előző levelemben idézett APEH állásfoglalás enyhített, azt mondja, hogy ilyenkor önrevíziózni kell a lezárt ÁFA hónapot. Ez gyakorlatilag egy több ezres számlaforgalommal bíró cégnél kivitelezhetetlen. Ezért mi úgy oldjuk meg, hogy ha ÁFA zárás után érkezik be a számla a következő havi teljesítéssel igényeljük vissza (függetlenül attól, hogy a számla teljesítése egy hónappal korábbi)és a következő hónappal is számlázzuk tovább. Így elkerüljük azt, hogy hamarabb igényelünk vissza ÁFÁt, mint fizetünk, illetve így nem kell önrevíziózgatni állandóan. Arany középút nem?

Azonban úgy tűnik néhány könyvizsgáló ezzel nem ért egyet. A véleményük az, hogy jó-jó, hogy nem igénylünk vissza időben (nincs gond), de az ÁFA törvény szerint a költségek továbbszámlázását a lezárt ÁFA hónapra kell megtenni. Tehát újra önrevíziózhatnánk. Ez a véleményem szerint baromság. Miért fizessünk mi 1 hónappal korábban ÁFÁ-t ha a körülmények (nincs a kezünkben az alvállalkozói számla időben) ezt nem teszik lehetővé. Felesleges adminisztráció.

Erről mi a véleményetek? A számla kiállításának időszerűsége sok érdekes további kérdést vethet fel. Például szabad-e számlát (nem előleg számlát) kiállítani a teljesítés előtt. Megpróbáltam utánanézni de nem találtam arra utaló rendelkezést, hogy nem. Hiszen ha korábban állítódik ki a számla hamarabb is fizetünk ÁFÁ-t utána. Bár lehet, hogy ez így túl egyszerű. Nem tudtok valami jogszabályt, ami erről rendelkezik?

Üdv,

Johnnyboy

Előzmény: 81713 (192)