81713 Creative Commons License 2000.07.04 0 0 207
Tanmesék a Százholdas pagonyból XIX.rész

-Helyzet? –érdeklődött Bagoly a dézsmahivatalból éppen megérkező Malackától.
-Van.
-Ne is mondd! Fogadjunk, hogy jegyzőkönyvön kívűl, barátilag súgták, hogy jó lenne, ha az előző időszakra vonatkozóan végeznénk egy önellenőrzést.
-Igen. Honnan tudod? –csodálkozott Malacka.
-Te még először voltál ott, neked még új, én már megszoktam.
-És akkor mi legyen? Készítsem elő az anyagot?
-Egy frászt! Önellenőrizzen az, akinek két anyja vót! -szedte elő Bagoly egyik kedvenc ifjúkori mondását.
-Ezt most nem értem, nem tartana semeddig megcsinálni, amúgy is visszigénylésbe vagyunk, még önellenőrzési pótlékot sem kellene fizetnünk. –csillogtatta frissen szerzett tudását Malacka.
-Tudod két okom van rá, hogy ne tegyem. Az egyik az, hogyha bármit mondanak és én azt megtenném, akkor rákapnak a dologra, a másik meg az, hogy nincs törvényes alapjuk erre kötelezni. Ja, és egyébként sem érdekel az, ami nincs a jegyzőkönyvben, vagy határozatban.
-De miért? –csüggedt el Malacka.
-Nna, akkor elmagyarázom. –kezdett bele Bagoly a szokásos kiselőadásába.

Tudod az ÁFA-dézsma körüli össznépi kavarások miatt a mufurcok gyakorlatilag elkülönítették ezt a dézsmátfajtát a többitől. Végeredményben önálló életet él, alig-alig van köze a számviteli törvényben megfogalmazott elvekhez. Az ellenőrzési rendszerüket persze nem állították át erre, és ezért ragaszkodnak az adott időszaki elszámolásokhoz, mert azon keresztül könnyebben tudnak ellenőrizni. Mint már mondtam, az ÁFA-dézsma levonása az jog és nem kötelesség. Ezt a jogodat csak megfelelő –a törvényben meghatározott- feltételek megléte esetén gyakorolhatod. Hogy mikor? Az elévülési határidőn belül bármikor.

A levonási jog egyik tárgyi feltétele, hogy rendelkezzél a nevedre szóló számlával, vagy az ÁFA 35.§ (1) bekezdésében foglalt egyéb irattal. Namost, ha nem rendelkezel ilyennel, nem nyílik meg a levonási jogod. Ha közben dézsmabevallást kell beadnod, akkor beadod az addigi helyzetnek megfelelő adatokkal.

-De minek erőltetik, az önellenőrzést, ha nincs alapja? –értetlenkedett Malacka tovább.

-Már mondtam, könnyebb ellenőrizni. Ők alapvetően időszakokat ellenőriznek, és ebbe a képbe nem fér bele, az ilyen elszámolás. Meg is lehet kavarni vele őket, ha rászánsz egy kis pénzt. Ötletszerűen vonogatod le az ÁFA-dézsmát, igaz így kicsit több dézsmát kell időnként fizetned, de aztán amíg eligazodnak rajta, addig szépen beleőszülnek.

A szolgáltatásokkkal meg úgy kell variálni, hogy amelyik szolgáltatóval többször kapcsolatba kerülünk, egészen egyszerűen kötünk vele egy keretszerződést, -egy darab papír az egész- és a teljesítést folyamatosnak jelöljük.

Itt vége, fuss el véle!

10telettel:
A Dagotta