81713 Creative Commons License 2000.07.04 0 0 212
Merengések I.rész

Szám 84.§(3) A számviteli bizonylatot a gazdasági művelet, esemény megtörténtének, illetve a gazdasági intézkedés megtételének vagy végrehajtásának időpontjában kell kiállítani.

1987. évi XI. törvény a jogalkotásról: 18.§(1) A jogszabály megalkotása előtt - a tudomány eredményeire támaszkodva - elemezni kell a szabályozni kívánt társadalmi-gazdasági viszonyokat, az állampolgári jogok és kötelességek érvényesülését, az érdekösszeütközések feloldásának a lehetőségét, meg kell vizsgálni a szabályozás várható hatását és a végrehajtás feltételeit. Erről a jogalkotót tájékoztatni kell.
(2) A jogszabályokat a magyar nyelv szabályainak megfelelően, világosan és közérthetően kell megszövegezni.

Mi az az időpont? Hogyan kell értelmezni?

A 0 időt elvethetjük, mert akkor a bizonylat kiállítása során az írószernek a fénysebességet meghaladó sebességgel kellene haladnia a papíron. A tudomány mai állása mellet ez lehetetlen.

Még néhány nagyságrenddel lejjebb is komoly nehézségekbe ütközünk. Vegyük például a hangsebességet. Már az írószer hangsebességre való felgyorsítása is az emberi erőt maghaladó feladat. De tegyük fel, sikerül. Akkor viszont az írószer és a papír közötti súrlódás miatt keletkező hő meggyújtja a bizonylatot, és ráadásul az írószert is szétveti a gőz halmazállapotúvá alakult tinta nyomása. A hangsebesség elérésekor pedig még ugye ott a hangrobbanás is. Tehát ha, betartjuk a jogszabályt tele lesz az ország megégett, csonkoltkezű és süket könyvelőkkel.

Akkor mi is az időpont? Mi van akkor, ha kicsit lassan ír, vagy gépel a könyvelő?

dP