illus Creative Commons License 2000.07.07 0 0 242
Kedves DakotaPress!

Lenne nekem egy kérdésem:

Hamupipőke szeretne csinálni egy Bt-t, hogy nyithasson magának egy lencse és köles boltot, mert megunta, hogy a gonosz mostoha fölözi le a hasznot a munkája után.

Sajnos, mivel árva és igen keveset kapott eddig a lencseválogatásért, nincs sok megtakarított pénze, viszont ismeri egy "kedves" manót, aki adna neki kölcsön pénzt, természetesen kötött időre és fix kamattal.
Az itt a kérdés, hogy melyik a jobb, ha pipőke induló betétként beviszi ezt a pénzt a cégbe, vagy a megalapítandó cégnek ad tagi kölcsönt. Utóbbi esetben könnyebb visszatörleszteni a pénzt, meg kamatot is kaphat rá, ha jól tudom, akkor jegybanki kamat+10%(?).
Ha beviszi a pénzt, akkor hogyan tudja 1-2 év múlva kivenni úgy, hogy ne dézsmálják meg a mufurcok?

A másik kérdés, mivel induló vállalkozásról lenne szó, és szükség van egy talicskára, amivel a lencsét és kölest kell hurcolászni, melyik a jobb megoldás, ha vesz egyet és bérbe adja a cégnek, vagy a cég vesz egyet.
Hangsúlyozom, hogy ezt nem a profitból kell venni, hanem az induló pénzből az elején és csak egy szerény használt talicskára, ha futja, tehát az áfát eleve nem kaphatja vissza, vagy igen ?

Vagy esetleg egy fix állású királyfi részletfizetésre vehet valami jobbat magának, és azt bérli tőle a cég pont annyiért, amennyi a törlesztő részlet?

Köszönettel: illus