81713 Creative Commons License 2000.07.09 0 0 252
Tanmesék a Százholdas pagonyból XXIII. rész

Bagolynak régóta piszkálta a csőrét a szomszéd tölgyfa. Egész jó karban volt, szerkezetileg semmi komoly hiba, csak le volt lakva rendesen. Üzlethelyiség is volt benne meg két lakás. Régóta árulták az örökösök, kellett volna a pénz, de így egybe nem nagyon akadt rá vevő. Most hallotta viszont egyik régi ügyfelétől, hogy pont két lakást keres, meg valamilyen nagyobb üzlethelyiséget. El is kérte a kulcsokat, csak annyit mondott, hátha megveszi magának, de előtte alaposabban megnézetné. Szó nélkül oda is adták neki a kulcsokat, és Bagoly elhívta az Öreg Kányát, hogy nézze meg. El is jött az Öreg Kánya, elhozta magával egy építész barátját is, aztán körülnéztek mindenhol, bebújtak mindenhova, és szépen visszaballagtak Bagoly irodájába.

-Hát nem tudom. -mondta az építész.
-Így most nem ér sokat, rengeteg meló lenne vele, de 10-15 milkát, ha ráköltünk és kipofozzuk akkor megér úgy 40 milliót.

Bagoly majdnem leesett a székről, mert tudta, hogy 10 millióért már odaadnák.

-Szóval felújítva megér egy negyvenest? -kérdezte a Öreg Kánya.
-Annyit biztos.
-Idefigyelj Bagoly komám! Kapsz 40 milliót, szerezd meg, és pofoztasd ki! Úgyis annyi az ügyfeled, biztos meg tudod oldani. Amit keresel rajta az a tiéd. Így rendben?
-Hmmm ... Még meggondolom. Hanem Kánya komám, neked mint cégnek kell az épület, vagy magánszemélyként akarod?
-Csak, mint magánszemélynek, cégről szó se lehet. A fiamék ellaknak a másik lakásban, az üzletet meg kiadom bérbe. Öreg vagyok én már, nem kockáztatok. De miért kérded?
-Tudod nagyon nem mindegy, hogy céges-e a dolog, mert akkor az ÁFA-dézsmával is számolni kell.
-Bagoly komám ezt viszont te tudod. Nézd, ha eladom a mostani házunkat, a fiamék a kis lakásukat, hozzáteszünk még amennyi van, akkor nagyjából ennyi pénzt össze tudunk szedni. Ha ebből kifér rendben van, ha nem nem. –zárta le a dolgot az Öreg Kánya.
-Jó, a jövő héten felhívlak. –fejezte be Bagoly is.

Miután elmentek, nekiállt számolgatni. Annyit már tudott, az építőiparos ügyfeleinek a számláiból, hogy az ilyen öreg tölgyfáknál a felújítás költségeinek az 1/3-a az anyag, a többi a munkadíj. Persze ha nincsenek extra igények.
Azt rögtön elvetette, hogy cégként bonyolítsa le a dolgot, mert ha Kánya magánszemélyként veszi meg, úgyse vonhatja le az ÁFA-dézsmát, tehát csak drágítaná a dolgot. Az anyagok ÁFÁ-ját így legfeljebb elbukja, de nem keletkezik hozzáadott érték, ami után viszont fizethetne. Meg aztán a lakás értékesítése amúgy is tárgyi ÁFA mentes szolgáltatás, tehát egyébként is csak az üzlethelyiségre eső ÁFA-t vonhatná le. A munkadíjakat meg ugyanúgy fizeti ki, mint Ürge a törpéinek, alanyi adómentes vállalkozóknak. Nna, nézzük a számokat. Ha 10m pénzért megkapja és jó esetben 15m pénzből megússza a felújítást, akkor 25m pénzbe van a dolog. De legyen 30m pénz, a fene tudja mi jön közbe. Marad tisztán 10m, abból 2m ugrik a dézsmahivatalnak, marad 8m. Hmmm... Nem rossz.

De mi lenne mégis cégként megcsinálni, ha megbízna egy önálló vállalkozást, hogy bonyolítsa le az egészet? Olcsóbban ők se jönnek ki, és még rá is tennék az ÁFA-dézsmát az egészre, mert csak szolgáltatnak. Ha mondjuk 20m-ért megcsinálják, ahhoz még hozzájön 4m ÁFA dézsma. És csak egy része vonható le. Nem, nem. Marad 6m pénz rajta és azután még fizethet 18% társasági adót az 1080e pénz marad osztaléknak 4920 pénz. Akkor mivel kétmillió a jegyzett tőkerésze a cégben, 600e után kell fizetni 120e dézsmát és még 1512e dézsmát. Az összesen 2712 pénz. Marad tehát 3288 pénz. Egy frászt! Marad a magánszemélykénti variáció.

Hmmm... morfondírozott tovább. De mi lenne akkor, ha csak az anyagokról kérne számlát, mert az így is úgy is kell. Ha mondjuk zsebbe fizet, akkor a munkadíjon is spórolhat. Akkor a munkadíj kijönne mondjuk a feléből. Igen ám, de több lesz a saját dézsmaalap de nézzük a számokat. 25m jövedelem után 5m pénz a dézsma. Marad 20m. Hmmm ... Ebből 10m ugrik zsebbe, marad 10m pénz. Ez mégjobb. De hogy lehetne törvényessé tenni a zsebbe fizetést? Megvan. Mint magánszemély alkalmazottakat vesz fel, a minimálbéren bejelentve, a felesége meg a többi pénzt borravalóként adja oda. Neki a borravalóval nem kell elszámolnia senkinek. Aki meg kapta az meg vagy bevallja, vagy nem. Ehhez Bagolynak semmi köze. He-he.

Aki nem hiszi, járjon utána!

10telettel:
A Dagotta