trikó Creative Commons License 2000.08.08 0 0 247
TUDORAPO
"És természetesen az amerikai holmiknak is vannak elonyei: elektronika, (talán) megbízhatóság. De például a Settenkedo a flybywire ellenére úgy repül, mint egy csorba tégla (egy amerikai pilóta mondta egy oszinte filmben), szervezetlenség, a kiképzés hiányosságai, a technika mindenhatóságába vetett hit. Minden látványos filmtrükk ellenére egy amerikai vadászgép sokkal inkább úgy repül, mint egy busz: megy egyenesen, és idonként letesz dolgokat. Ha ez nem muködik, bajban van. "

Kedves Tudorapo, a dolog lényege pont az, hogy működik! Sajna sokkal üzembiztosabb, mint az orosz cuccok, amelyekben még mindig relék, kapcsolók csattognak, kopnak... stb. Az utolsó megbízható fegyver, amit orosz ember kitalált, az a "kalasnyikov" volt.
Én csak pár őszinte amerikai pilótával beszéltem, akik azt mondták, hogy kiiktatott robotvezérléssel (!!!) repül téglaként a lopakodó!
Nagy különbség. A konstrukció lényege pont a többszörösen biztosított robotvezérlés.
A filmtrűkkökről pedig annyit:
A Top Gun még nem a 3D effektek korában készült, és bizony azok a -MiG29-nél jóval nagyobb- F14-esek azért nem úgy repültek mint egy busz! Az előző hozzászólásomban említettem, hogy filmet csináltam az F16-ról. Nos ebben egy nagyon kedves amerikai ember segített nekem, akit Nick Alvarado-nak hívnak. Ha figyelmesen elolvasod a Top Gun, stáblistáját, meg fogod találni a nevét az "Aerial Photography" sorban. Bizony őt is kirázta a hideg attól amit akkor azok a vasak repültek. Repülni is volt alkalma velük...

Egy szó mint százhúsz az amerikaiak sem képesek csodákra, de amit megcsinálnak, az általában sokkal tisztességesebbre sikerül, mint a folyamatos pénzhiánnyal, és ócska háttériparral dolgozó orosz ipar remekei. Ha könyvtárban megtalálod az Interavia újság 1985-86-os példányait, ott láthatsz olyan képeket, amik elárulják, milyen kisipari módon gyártották a MiG29-est (is). Ne érts félre! Én ehhez képest még jobban csodálom ezeknek a gépeknek a repülőtudását. De ezek csak érzelmek. Egy konstrukció jóságát a bevetés dönti el. Az öbölháborús mérlegeket pedig ismerjük.

Előzmény: tudorapo (245)