Monty Creative Commons License 2000.09.28 0 0 1061
Wuck,
"Addig OK, hogy ha nincs elég oxigén, akkor nem megy a béta-oxidáció. De ha csupán ez történik, akkor az anaerob küszöb környékén elégetett zsírmennyiséget magasabb pulzusszám mellett is elégetjük, tehát nem lassul a zsírégetés, csak a felhasznált szénhidrát lesz több. Így van ez?"
Jó lenne, ha így lenne, de sajnos nem így van. Intenzívebb terhelésnél már eleve a jóval könnyebben mobilizálható energiaforrások (szénhidrátok) részesülnek előnyben a zsírsavak rovására, még akkor is, ha nagyobb részben aerob a terhelés. Jó közelítéssel akkor kapod meg a zsírégetési tartomány felső határát, ha az anaerob küszöbből kivonsz 20-at. Természetesen ezen pont felett is van zsírégetés, csak éppen rohamosan esik vissza az elégetett zsírsavak aránya a szénhidráthoz képest. Hogy jót is mondjak: ha már elérsz egy bizonyos edzettségi szintet, akkor az aerob izomrostjaid olyan mértékben adaptálódnak, hogy nagy terhelés mellett is jóval több zsírt tudsz elégetni, mint korábban.

yodamastah,
"A vilag legnagyobb nephulyitese a 0%os gyumolcsjoghurt. Zsir nincs benne, de cukor az van boven, ami hizas szempontjabol rosszabb mint a zsir (inzulin miatt)."
Érdekes, hogy nem Te vagy az első, akitől ezt hallom. Valami konkrét példával alá tudnád támasztani eme állításodat? Én összehasonlítgattam néhány (közel) 0%-os joghurt összetételét a "hagyományossal", és mindegyiknek alacsonyabb volt a szénhidráttartalma is. De eleve olyan kevés szénhidrát és zsír van a joghurtokban, hogy tök felesleges túlspilázni ezt a kérdést szerintem.
Azzal is vitatkoznék, hogy a cukor hízás szempontjából rosszabb, mint a zsír. Akkor rosszabb, ha túltelítetted a szénhidráttároló kapacitásodat.
"Alacsony szenhidrat tartalmu, magasabb zsirtartalmi dieta meg jobb is (nem ketogenra gondolok) mivel a folyamatos alacsony inzulinszint miatt nem ehes az ember."
Az alacsony inzulinszintnek semmi köze az éhséghez! Legfeljebb annyiban, hogy az éhséget elsősorban az alacsony vércukorszint okozza. Tehát a fenti mondatodnak inkább az ellenkezője lehet igaz.
"Bar errol kivancsi vagyok mi a velemenyed Monty. Marmint a megemelt zsirbevitel mellett alacsony szenhidratrol."
Az, hogy tök felesleges. Így ha az edzésekkel javitottál a glikogéntároló kapacitásodon, azt szépen vissza is fejlesztheted.
A tegnapi szado-mazo edzés után jutott eszembe, hogy +kérdezzem: Neked hogy jött be az intervallumedzés zsírégetés ügyileg? (Van egy tippem, de nem árulom el. ;)
Majd még írok, most mennem kell.

Előzmény: Wuck (1056)