Monty Creative Commons License 2001.01.24 0 0 1129
Kaktusz,
már régóta akartam Neked írni egy más témában, most nem felejtem el! :)
"Az anaerob energiafelhasználás során szénhidrátot használunk fel. A felhasznált kalória hiányzik a szervezetbol, azt pedig vagy pótolja valaki evéssel, és mondjuk újratölti a szénhidrát raktárait, vagy elkezdi a saját zsírból pótolni. És akkor megint a zsír használódik fel, csak nem a mozgás alatt, hanem késleltetve."
Jó lenne, ha így lenne. :) Valamennyire biztos így is van, de alapvetően a véráramban levő zsírsavak használódnak így el, az utánpótlás a megfelelő hormonális inger hiánya miatt nem számottevő.
Kukacoskodás on :) ugyebár nem egyszerűen "kalória" hiányzik a szervezetből, hanem lemerültek a szénhidrátraktárak (csak szénhidráttal lehet pótolni), regenerálni kell az izomsejteket, az idegrendszert, feltölteni a mioglobinokat oxigénnel, stb. Ezekhez, valamint a transzportfolyamatokhoz kellenek építőanyagok (aminosavak, telítetlen zsírok), és üzemanyagnak az ATP (végül is ez a "kalória" :) . Az előbb írt okok miatt ilyenkor az ATP döntő része a könnyebbik úton, tehát szénhidrátokból származik.
"Ha jól emlékszem, akkor a citrát ciklusban akképp dolnek el a folyamatok, hogy az adott idoszakban a szervezetnek energiára van szüksége, és akkor lebontással nyeri az energiát, vagy nincs, és akkor termeli a zsírmolekulákat."
Így van, utóbbi esetben a túl sok citrátból az ATP-citrát-liáz enzim segítségével acetil-KoA lesz, abból pedig zsírsavak.

_tybor_,
"Sokan mondják, hogy inkább a szénhidrátot kell csökkenteni, nem pedig a zsírt."
Én ezt valamiféle hülye divatnak tartom, különösen ha mozog valaki. (Valahogy el kell adni a cikkeket az ilyen-olyan magazinokba, márpedig ahhoz új dolgokat kell kitalálni. :)
A telített zsírok bevitelét elvben akár nullára is le lehet vinni, a lényeg, ahogy mondod, hogy a (többszörösen) telítetlen zsírsavak meglegyenek.
"a zsír tudomásom szerint a szénhidrát után bomlik."
agree :)

Bocs a sok biokémiáért. :)

Előzmény: kaktusz7 (1115)