SaGa Creative Commons License 2001.03.08 0 0 105
Sziasztok!

Tegnap végigjártam a nagy barkácsáruházak egy-egy tagját és szomorú lettem. meg egy kicsit derűs is.

Szomosrú vagyok azért, mert gyakorlatilag fémlemez megmunkálásához való szerszámokat gyakorlatilag nem találtam. Gondolok itt a karos lemezollóra, domborító kalapácsokra, üllőre egyebekre. Kézi lemezollóból van választék, de pl szegecselő eszközt popszegecsen és hozzávaló fogón kívül semmit sem találtam. Ami még elkeserítőbb, hogy gyakorlatilag alapanyag se nagyon van. Fémlemezt csak a különböző "vasudvarokban" lehet kapni, ott is tulajdonképpen csak alu és nem rozsdamentes vas (acél?) van, meg néha horgany(zott).
Huzal ügyben még rosszabb a helyzet. Kötöződróton és keritésdróton (horganyzott vagy zökd) kívül semmi, ez utóbbiból is gyakorlatilag csak 3.2-es van. Szerencsére egy eldugott vasudvarban volt 1.4-es horganyzott, ami még a legközelebb álla hhoz, ami nekem kellene.

A dolog azért furcsa és elkeserítő, mert gondolom a karosszériások, bádogosok és hasonló lemezlakatosok valahol csak beszerzik a szerszámaikat, csak nem tudom hol. A Walmart-nál és annak német megfelelőjénél persze van ilyesmi kazalszám, és ahogy nézem, lehet, hogy még olcsóbb is mint ittjhon (már ami van) csak még nem tudom, hogy netes rendelés esetén küldenének-e ide is. Valaki próbált már szoftveren és könyvön kívül mást is venni neten külföldről?

Jó hír: régebben többen is agyalogtunk itt valami asztali dekopír (lomb)fűrészről és szalagfűrészről. Immár mindegyiket lehet kapni,l 30-100 e Ft között. TRégebben azon gondolkodtam, hogy össze kéne hozni egy olyan asztali dekopír fürészt, amilyennel gyerek koromban dolgoztam. Egy rezgőmotor, egy fémlap és egy rugalmas kar. A kar felülről tartja a fűrésszálat a motor alulról rángatja és annyi. A motornál akadtam el mindig...

Tegnap aztán rábukkantam a megoldásra: a lágymányosi híd pesti végénél van egy OBI, ahol árulnak 7 e Ft körül egy asztalkát. Ezt egy munkapadhoz (konyhaasztalhoz) kell rögzíteni, egy szúrófürészt lappal felfele alá tenni és akár szúrófürészként (a lap felül mozog), akár a benyúló kar segítségével lombfűrészként is használható. Barkácsoló hajlamúak pár óra alatt össze is tudnak ütni egy hasonlót néhányszáz forintnyi anyagból. Ha jól sejtem, a lombfürész szálat a szúrófürészben egy törött lap segítségével lehet rögzíteni, felül meg egy villanyszerelő "csoki" csavaros rögzítőjével megoldható. A rugózást vagy egy merev kar és egy kis spirálrugó, vagy egy rugalmas kar oldhatja meg...

Megfelelő türelemmel akár a Burr-ok kivágásához is jó...

SaGa