papaja Creative Commons License 1999.02.18 0 0 14
Pár quad-ot , meg egyebet már összeraktam.
Szerintem, és most vegyük a minimálverziót, egy 1V-os fürészjelgenerátorral/háromszögjellel és egy oszcilloszkóppal el lehet indítani egy erősítőt. Kell még egy 100V-ig mérő multiméter is.
Az indítás a legkényesebb, én kb. fele tápfesszel szoktam kezdeni és
labor táppal, áramhatárolással, mert ha valami megszalad, az sokba fáj.
A terhelést egy 100W-os műterheléssel (56 Ohm 5 db 20W) mérem.

Szerintem a Quad 405-ben éppen az a trükk, hogy nem kell nagyon párba válogatni a végtranyókat, mert az eltérő béta miatt torzítást (a B oszt) a párhuzamos A oszt fokozat eliminálja. Persze jobb, ha párba van válogatva, de az is kérdés, hogy milyen munkapontra.
Ha jól összerakod, előtte ellenőrzöl minden alkatrészt, és nem kötöd el a végtranyókat, akkor valószínű beindul. Fontos a meghajtó IC tápfeszeit ellenőrizni, a Z diódák szeretnek később is eldurranni. Fontos még a nagyteljesítményű ellenállások szerelése, a Z előtétellenállásokat is javaslom nagyobbra (P) cserélni, mert melegszenek. A Quadnál a szerelés nagyon fontos, erre kényes igazán. A 3900-Ft ban valóban nincs semmi, sztereóban ugye ez kétszer + trafó elkók, Graetz.
Javaslom, a boltban van is, a hangszóróvédő áramkört is megvenni, ez lehet egyidejűleg két végfokhoz is /egyébként ez mindenfajta erősítőhöz jó/, mert bekapcsoláskor bizony durran egy kicsit a Quad. A nagy tápfesz miatt, ha az eredeti paramétereket veszed figyelembe, nagyon fontos a végtranyók kiválasztása. Kisebb fesznél már nagyobb a választék.

Egyébként otthoni használatra jó, a tápfesztől és a kimenőtranyóktól függ a kivehető teljesítmény. Discóban a nagy strapát már nehezen bírja, oda más kapcsolásokat illik használni.
Azért én is javaslom, ha kész vagy, bekapcsolás előtt nézd át, és inkább hívjál segítséget. Teljes tápfeszes indítást nem javaslok !
Vagy csak poroltóval.