csotri Creative Commons License 2001.05.09 0 0 276
Sziasztok, topiclakók!

Bár eddig sem fiatal gépeket hajtottam - a jelenlegi 105-ös skodám '78-as - , de azért veteránnak egyik sem volt nevezhető.
Most azonban egy pajtából egy egész tűrhető állapotú, 1965-ös Jawa Ideal-t kotortam ki, és szeretném restaurálni. Rengeteg Jawa Mustang alkatrészem van, tehát a gépészeti része nem is olyan nagy gáz, ami viszont körülményes, az a gumialkatrészek beszerzése, és miután robogójellegű a jármű, elég sok van belőle.
Sikerült letöltenem a cseh JawaTech oldalról jpg-ben az eredeti cseh nyelvű alkatrészkatalógust, robbantott ábrákkal, ahogy köll, de itt vidéken (szombathely környéki vagyok) esélyem nincs a beszerzésére, és Csehországba sem készülök mostanában (állítólag ott ez nem probléma, bármely motorosboltban kapni). Nem ismertek BP.-en olyan motorosboltot, ahol normális áron be tudják szerezni ezeket?
Más: ez a masina, bár 49,9 ccm, nagymotorként került Magyarországra (megkaptam az eredeti forgalmit is vele), én viszont segédmotorként akarom hajtani, tehát az adásvételi szerződést smkp.-ra írtuk. Kérdéseim ezzel kapcsolatban:
1) Érvényben van még a CM-jelölés? Be kell ütnöm az adattáblába, ha azt akarom, hogy békén hagyjanak a zsaruk? Nem szívesen mennék neki a beütővel a szép, "patinás" alumíniumnak.

2) Segédmotoros kerékpárokat is "keblére ölel" a veteránszövetség? Vagy csak forgalmi engedélyes járművekkel foglalkoznak?

Más: Fényezés. Gyárilag kétszínűre fényezték ezeket a masinákat, az enyém teste meggypiros, a lábtartók/térdvédők/első lámpatest pedig szürkésfehér, továbbá arany csíkozás emeli ki a kontúrokat. Kérdésem - és gyanítom a választ is - az, hogy egyszínű (meggypiros) fényezés, csíkozás nélkül az veteránértékű, vagy "csak" szép?

Pillanatnyilag a pénztárcám és az időm csak ennek a járműnek a felújítását engedik meg, de régi vágyam egy Skoda Felicia. Egy viszonylag könnyen felújítható példányt, amin inkább csak kasznimunka van, és egyébként teljesen komplett (esetleg még működőképes is) mennyire nehéz felhajtani, és cirka mennyiért lehet megvásárolni? Esetleg tud is valaki ilyet eladót?

Ja, és hogy ne csak kérdezzek: vidéken tudok galvanizálót. Én még nem dolgoztattam velük, de ötvös ismerős igen dicsérte őket: a GALISZ szövetkezet Jánosházán ( Vas megye, 8-as főút mellett).

üdv, sok sikert mindenkinek a felújításokhoz, és előre is köszönöm a válaszokat:

csotri