ms Creative Commons License 2001.06.15 0 0 87
RepülőgépÉpítő!

Szerintem tényleg a rövid megfogalmazás az oka a félreértelmezhetőségnek! Ugyanis a repülés megtanulható élvezhető egy vitorlázógéppel, sárkánnyal, UL-l, vagy repülőgéppel is. Sőt jónéhány ULt ismerek ami a Cessnák és egyéb "igazi" repülőgépek paramétereit túl is haladják. Sajnos egy dologról sokan megfeledkeznek, hogy a repülésnek csak kb. 50-60%-a a tényleges repülés, a többi része adminisztráció, rádiózás, meteorológia (ez most nagyon aktuális is! Sajnos...RIP!), stb.
Sok nemzetközi repülőtér nem fogad UL gépeket (szintén annak ellenére, hogy sok paraméterben túl is szárnyalják az igaziakat)! Hiányoznak a megfelelő tanusítások (alkatrészekre), gyártói engedélyek, üzembentartási kritériumok, stb. stb. ezek mind pénzbe kerülnek. Az UL-t sok esetben saját magad összerakhatod, szervizelheted, elmész a "barkácsboltba" alkatrészért, stb. Ha megnézel egy alkatrészt amelyik TSOd, FAA v. JAA approved legalább a 2-3szorosába kerül mint amelyik nem. A repülőkbe pedig csak ilyen építhető (főleg ha IFR).
Szóvak aki sportként repül, tisztában van a fenti információkkal és úgy dönt hogy Ő ezt szeretné csinálni akkor ez így jó.
Viszont mikor egy iskola így hírdeti magát az nem jó! Hogy fog eligazodni a növendék már pilótakorában a légijoggal? Lát-e egyáltalán AIP-t a tanfolyam közben. Ki tud-e tölteni repülési tervet? Tudja azt hogy ellenőrzött légtérben mik a teendők, vagy ez egyszerűen számára tabu marad, mert azt tanították neki?
Én igenis örülök, hogy végre kúltúrált repülőtérről repülhetek (Ferihegy), és mivel én is úgy kezdtem (fűves reptér, környéken senki, egyszer sem voltunk Ferihegyen, stb) most látom ez mekkora hiba volt a kiképzésem során. Utána csak ezeket próbálom bepótólni.

Szóval a repülés és repülés között óriási különbség van. Szerintem mindenki megfér egymás mellett és így jó is. Csak a leendő pilótákat ne kábítsuk el azzal, hogy ő most 2-300e-ért majdnem ugyanazt kapja mint 2millióért, mert ez igy nem igaz. Mondjunk el nekik mindent és hagyjuk őt választani. Végülis az ő pénztárcájáról és életéről van szó!

Jó repülést, ms

Előzmény: Törölt nick (85)