Mallory Creative Commons License 2001.09.14 0 0 23
Sziasztok!
SZVSZ teljesen boldogan élhet egy kutya a panellakásban is. Tulajdonképpen ha lakásban él, sokkal szorosabb kapcsolatot alakíthat ki a gazdájával, mint a kertben élő társai, akik gyakran csak akkor látják a gazdit, amikor átmegy a kerten, vagy kiviszi nekik a kaját...
Elég régóta van kutyánk, a szüleimnél az újpalotai panelban 13 éve, nálunk pedig kb. 3 éve.
Úgy tapasztaltam, hogy mind a mostani, mind az előző dobermannunk jól érezte/érzi magát a lakásban.
A most 9 hónapos dobinkkal persze még több gond van, mint egy felnőtt kutyával: még szeleburdibb, nyugtalanabb. Igazából jó lenne, ha nem kéne 10 órát egyedül töltenie a hétköznapokon, mert néha unalmában magához veszi a személyes tárgyainka és leamortizálja... :-( De tapasztalatból tudjuk, hogy kb. 1.5 éves korukra a kutyák lenyugszanak, és stabilizálódik a fajra jellemző életritmus. Ugyanis a kutya szürkületi ragadozó, tehát nappal és éjszaka alszik, és csak este aktív.
Szóval teljesen jól elvan a kutya a lakásban is, de a napi 3-szori sétáltatás; ebből az esti minimum 3/4 - 1 órás legyen!. Ez utóbbi séta alatt lehetőleg tudjon játszani más kutyákkal. Ez nagyon fontos.
Személyes példa: a mi lakásban tartott szuka kutyánk (aki esténként minimum 45 percet játszik-birkózik más kutyákkal) sokkal jobban néz ki, sokkal izmosabb, mint a kan alomtestvére (teljesen hasonló testfelépítési adottságokkal rendelkezik), aki kertben él, gyakran elviszik futtatni, labdázni, de nagyon ritkán játszik más kutyákkal. SZVSZ labdázással nem lehet igazán minden izmát megmozgatni a kutyának - ráadásul hamarabb elunja, mint a kergetőzést, birkózást.

Összefoglalva: mindenképpen ajánlom a lakásba is a kutyát, ha tudod biztosítani neki a megfelelő séta- és mozgásmennyiséget.