Andocsek Creative Commons License 2001.10.06 0 0 15
Ha Linux-ot és Operát vagy Netscape-et használsz, akkor egyelőre nincs félnivalód. A web-en keresztül támadó vírusok (mint pl. a Nimda egyes esetekben) az Internet Explorert szeretik, pontosabban a frissítés nélküli régebbi (4.01, 5.0, 5.5) változatokat. Ha ilyet használsz, akkor mielőbb keresd fel a Micro$oft letöltőoldalát (vagy valamelyik hazai tükrözést, keresek majd hozzá linkeket), és telepítsd fel az SP2 javítócsomagot. A javított IE5.0, IE5.5 és az új 6-os nem veszélyes (legalábbis azt a biztonsági rést megszüntették, amin keresztül észrevétlenül tudtak bejönni a vírusok, és mostmár legalább szól a böngésző, ha próbálkoznak. Ami persze nem jelenti azt, hogy holnap egy másik biztonsági rést ne fedeznének fel a vírusfejlesztők...).

Egyébként fontos a böngészőben a megfelelő biztonsági szint beállítása és sok egyéb dolog is, de ezekről olvashatsz a Centrumban.
Ajánlott egy rezidens (azaz indításkor betöltődő és utána a memóriában figyelő) víruskereső program és egy tűzfal telepítése is, valamint a nagy-nagy odafigyelés és megfontolt cselekvés.

A biztos védelmet ezek ellen a kártevők ellen a kliens oldali scriptek (magyarán: a Te gépeden futó VisualBasic, Java és egyéb nyelven írt egyszerű programocskák, kódrészletek) végrehajtásának a letiltása jelenti, akkor viszont a web-oldalak 90%-a sajnos nem jön be korrekten (vagy részben nem működik, vagy egyáltalán). Ez van.

AAC

Előzmény: Pol (13)