Veszpremi Creative Commons License 2002.01.08 0 0 109
HIHETETLEN! Üdvözlet mindenkinek e topikon! Negyed órája még azon gondolkodtam, hogy kéne nyitni egy topikot a síugrásnak, és íme, van (!!!) és már végig is olvastam, ja és persze megállni nem tudom, hogy ne írjak! Előre elnézést, a hosszúságért, később majd annál rövidebb leszek!

Magamról csak annyit, hogy szinte megszállottja vagyok a síugrásnak, mindent megnézek róla, ami történik és két éve Planicán a repülésen a helyszínen is ott vagyok (tavaly a lengyel drukkerektől alig lehetett látni a sáncot). Ott több magyart nem láttam még, de ki tudja, talán majd idén?

Megállni nem tudom, hogy ne pofázzak bele az eddigi témákba (fontossági sorrend nélkül):

Dávid mint ember OK., de mint szakember (bocs!)szánalmas, olyan, mint a magyar síugrás (csak nem ugyanazok az okok). A szokásos bemelegítő síugrás-történeti dumája (norvégok bottal, Telemark...) és a többi inkább csak az idő elütését szolgálták. Szakmailag alig tud valamit a nézőhöz-, az RTL-hez- és az osztrákokhoz képest (bocs, nem vagyok egy ász, de hozzám képest is), mivel nem veszi a fáradságot, hogy felkészüljön, nincs ideje? Persze EU-sporton ennyi elég. Hogy most mi lett vele, passz, még sajnáltam is, mikor elköszönt! Mint embert, bírtam, néha jókat röhögött rajta az ember. Nálam a csúcs az volt, mikor tavaly valami szél miatt botrányos versenyen egyszerűen már azt sem tudta, hogy mi történik (többször újraindították a sorozatokat rövidítés/hosszabbítás miatt), így valami olyasmit mondott, hogy ezt csak edzésnek minősítik, tök belekeveredett... Az idén is egy előugrót összekevert Malysz-al! Egyébként röhögni jókat lehetett rajta, meg aki nem annyira igényes szakmailag, annak is elfogadható SZVSZ. Hiányozni fog!

A Planicai sánc beszakadásáról nem hallottam, nem semmi. Épp ideje lenne már ott is egy kis lóvét befektetni, elég gagyin néz ki az egész nekifutó!

Ha tehetem, RTL-t nézem (régen ORF-et, sajna osztrák nem jön már nálunk sem rendesen, Veszprémben), na nem a németek miatt, hanem kb. amiatt, hogy a Forma-1-et is ott nézem, mert annyi plusz szakmai dolgot hall az ember (Laudától...) Thomától, hogy már az megéri. Na meg van körítés is hozzá, néha sok és unalmas, de általában érdekes. Majd most Willingen nagy őrület lesz, arra elkészülhettek! Aztán jön a németek számára oroszlánbarlangként titulált Zakopane, Schmitt már beszélt róla.

Kedvencem igazából sok van (mint alább valaki felsorolta), mivel mindenkit az orráról is megismerek már és valami "fűz" szinte mindenkihez. Láttam ugrani anno még Toni Innauert is és alig emlékszem nevekre, de Hubert Neuperen, Felderen, Weissflogon, Vettorin, Pavel Plotzon, Jiri Parmán, Matti Nykenenen, Pjotr Fijason ... nevelkedtem síugrásban.

Pár év azóta csak eltellt, így a mostaniakat tekintve talán országonként kéne mennem:

D: Hannawaldot (régebb óta) bírom, de Schmitt is egy nagy egyéniség (nyíltabb), a német edző Hess se egy piskóta faszi (akárcsak a riporter Günter Jauch), Duffi egy paraszt gyereknek tűnik, és nem igazából szeretem a Herr, Uhrmann ... második vonalat, elég szürke fickók, lehet, hogy a sztárok miatt háttérbe szorulnak. Apropó, ki lesz a német csapatban? Nyilván Hocke, de még van hely! Könnyű nekik az NDK után, Hannawald is ott kezdett!

Osztrákok: igazán nekik tudok szurkolni (ha már Planicára is alig megy át pár osztrák!), Widhölzl, Goldi jó gyerekek, Horngacher abbahagyja, Koch jó lehet és van pár nagyon tehetséges vékony gyerek, látni Innauer munkájának gyümölcsét. Hölli nem az esetem, de nagyon megy neki mostanság.

Finnek: nélkülük egy tapodtat se, jó gyerekek (zenekar), kár, hogy Ahonen gyengélkedik, Matti jó és Risto is újra jó lesz, csak mikor? Csapatban majd megmutatják! Bírom a Lindströmöt, talán jól repül majd!

Japán: mókás csapat, kár lesz, ha öreg Harada visszavonul, mert ő a legsportszerűbb ugró! Akkor is a nyakába borul a győztesnek, ha épp 10 másodperce ő vesztett a győztes ellenében. Mókás csapat, Funaki feléledhetne jobban, akárcsak Kasai is, Yamada nagy ígéretnek tűnik... Igazi csapat!

Szlovénia: Piszkosul drukkolok a lassan újra mosolyogni tudó Peterkának, mert nagyon kéne, hogy újra dobogóra álljon azután, ami vele történt! A szlovének nagyon feljöttek, pl. Kranjec, sajna a Medvednek most nem megy, pedig jó az alkata hozzá. (Tavaly Dim. Vassiljevhez hasonlóan csodát csinált).

Norvégok: sehol, mitha elfelejtették volna, amit ők találtak ki! Edző lemondott, idő kell nekik. Pedig Ingebrigtsen egy érdekes figura.

Csehek: hol vannak a Plotz-i idők (láttam ugrani anno Csorba tónál nyáron)? Pedig Harrahow-ban lesz a repülő vb! Nincs is ide messze! http://www.skiflying-harrachov.cz/

Ja, lengyelek! Csak azt a drukkerözönt felejthetném tavaly a planicai verseny után az osztrák autópályán! Malysz tuti vissza fog térni a csúcsra, most nem elég dinamikus. Azt mondják, hogy nála az elugrásában volt a siker titka és a mély nekifutó pózban! Milyen lenne, ha Planicára Malysz és Hannawald fej-fej melletti VK pontszámmal érkeznének! Repülni mindketten tudnak!

Itália: Robi Cecon: ez egy pofa! Csak egyszer télen is nyerne!

Svájc: ez az Ammann ki tudja még mire képes. bár tavaly is ígértes volt, de aztán legyengült, most jobb. Viszont olyan bohóc formán viselkedett a dobogón...

Oroszok: Úgy látszik, hogy Vassiljev után még találtak pár embert!

USA: Alborn, Johnes, az olimpián sok minden megtörténhet, de csodák a síugrásban nincsenek!

BOCS, hogy egy szuszra ennyit írtam, és bocs, ha személyes is voltam, de ez kijött belőlem, ha már van ez a jó kis topic!

Eredményeket itt nézem: http://skispringen.rtl.de/start.html és itt a datenbank szuper jól mutat mindent!