tibor0322 Creative Commons License 2002.01.14 0 0 70
- smile-t tessék figyelembe venni! :))
- ha a lóbogár a lótetü megfelelője, akkor nagyon szereti. Veteményezés előtt talajfertőtlenítővel beszórom a talajt, meglocsolom, lótetük nagyrésze fel, majd hanyatt. Maradék után vakondok hajtóvadászatot szoktak tartani :)
- híg disznótrágyával erős higítással nagyüzemileg szoktak locsolni (első sorban káposztát, salátát, de már paprikát is láttam :( ). Mint mondtam, ez érett trágyának tűnt, egy gödörbe hordták, ahonnan az alját (ami fekete volt a húgytól) nem mertem fel. A guánó (vagy tiszta baromfitrágya) túl savas, az szvsz jobban éget. Természetesen az istállótrágya lenne az ideális (3/4-e(?) szalma), de ezt háztájilag fárasztó kivitelezni. Eddig egyszer szereztünk fürészporral kevert pulykatrágyát, nagyon büdös volt, úgy látszott, hogy nem sokat ér, de tévedtünk :) Ami nem kapott elég vizet, azt tényleg kiégette. Disznótrágyával így még nem jártunk, ha száraz a föld a trágya vele szárad, a növény meg sárgul, de öntözéssel helyre hozható.
- talajlazítás homokkal: az első esők után simán bemosná a földbe, az első szárazság után (mikor már cserepes a föld), pedig elfújná a szél (ja, dombtetőn lakunk: szinte mindig fúj a szél), tehát az ilyen típusú talajlazítást évente végezhetném. (Amikor még iszapszénnel fűtöttünk, a keletkezett salakot 1 év alatt 10-15 cm mélyre bemosta az eső, 2-3 év után pedig már nem is nagyon láttuk. Fű vidáman terem rajta)