mondial Creative Commons License 2002.01.30 0 0 255
A szokásos tegnapi beszámoló

"A csapatok fele már túl van a csoportmérkőzéseken az Afrikai Nemzetek Kupáján, és a tegnapi játéknapon eldőlt, hogy a C betűjelű kvartettből a címvédő Kamerun mellett a Kongói Demokratikus Köztársaság együttese jutott tovább a legjobb nyolc közé. Ez elég nagy meglepetésnek számít, hiszen a csapatot előzetesen a "futottak még" kategóriába sorolták, és nem sok híja volt, hogy el sem indulhattak a tornán.

Az egykori Zaire csapata ugyan kiharcolta a szereplést a viadalon, ám a kormány tavaly novemberben menesztette az ország labdarúgó-szövetségének elnökét, Constant Omarit, mire a FIFA válaszként kizárta a hivatalos rendezvényeiről a válogatottat.

A helyzet csak januárban oldódott meg, amikor Omarit visszahelyezték a szervezet élére, így minden akadály elhárult a válogatott indulása előtt. Az első két csoportmeccsen azonban nem sok siker érte a gárdát, hiszen előbb kikapott Kameruntól, majd gól nélküli döntetlent játszott Togóval, ráadásul a legnagyobb sztárt, Shabani Nondát vírusos influenzája miatt visszaküldték Franciaországba.

Nonda egy rövid kezelés után azonban visszatért Maliba, és az Elefántcsontpart elleni mérkőzésen megint ott volt a kezdőcsapatban. A kongóiak sokkal jobban futballoztak, mint esélyesebbnek tartott ellenfelük, rögtön a negyedik percben szereztek egy lesgólt, és az első félidőben meg is szerezték a vezetést: Lomana Tresor Lua-Lua beadását követően az első fejest az Elefántok kapusa még védeni tudta, de a kipattanó labdára Yvos Yuvuladio a kapuba fejelte.

A szünet után már az elefántcsontparti gárda birtokolta többet a labdát, de támadásaik nem voltak túlságosan veszélyesek, mivel inkább azzal törődtek, hogy még egy, sokszor teljesen felesleges cselt bemutassanak. Ennek meg is lett a böjtje: a második játékrész közepén Lua-Lua szerzett labdát a félpályánál, kiugratta Nondát, aki elegánsan a hálóba emelt, majd a mezen lévő címert csókolgatva rohant a kispad felé, ahol a teljes stáb a nyakába ugrott.

Ezt követően az Elefántok még jobban rákapcsoltak, két alkalommal is tizenegyest reklamáltak, mindhiába, míg a másik oldalon a bíró engedékenyebb volt, és büntetőt ítélt a kongóiaknak, akik nem is hagyták ki a lehetőséget. Elefántcsontpart szépítő találata igazából már senkit sem érdekelt.

A kongói győzelem persze nem lett volna elég a továbbjutáshoz, ha a csoport másik meccsén Togo le tudja győzni Kamerunt, amely számára teljesen közömbös volt a találkozó végeredménye, lévén a Szelídíthetetlen Oroszlánok már mindenképpen megnyerték a kvartettet.

Ez meg is látszott a játékukon az első félidőben, hiszen a togóiak ekkor simán vezetést szerezhettek volna, ám a legnagyobb helyzeteket is kihagyták. Kader Coubadja például hat méterről sem tudott az üres kapuba betalálni, a kapusról kipattanó labdát kapásból a kapu fölé lőtte. A szünetben aztán a kameruniak német mestere, Winnie Schäfer minden bizonnyal alaposan kiosztotta focistáit, akik a második játékrészben már sokkal nagyobb erőbedobással futballoztak, és ennek köszönhetően simán hozták a találkozót. Előbb Geremi beadásából Lucaino Mettomo volt eredményes, majd Patrick Mboma passzát Samuel Eto'o továbbította a hálóba közvetlen közelről, végül pedig utóbbi átadását követően Salomon Olembé szerzett gólt."