Boarhunter Creative Commons License 2002.04.04 0 0 261
Ha tényleg használni akarod a kést, mindenképp gumi markolatut vegyél. A fa szép, de hamar csúszós lesz, sérülékeny, a műanyag meg hideg. Konkrét típust most nem tudok neked mondani, de az a Martini a jó, ahol a penge anyaga végigfut a nyélben. Ezeket arról ismered meg, hogy a nyél végén van valami fém záróelem. Mindenképp érdemes vastag pengés változatot venni, mégha az kissé hosszabb is. Sajnos sok Martininek túl rövid a nyele még az én "nőgyógyász" kezeimnek is.
Nekem saját Martinim nem volt, de láttam olyat, amely minden elvárásomnak megfelel, csak olyankor mindig másra kellett a pénz.
Én egyébként vadászatra, elsősorban zsigerelésre használom a késeimet, és ez alapján állítom össze a kritériumokat. Ugye itt a nyél gyorsan véres, gyomorlövésnél bélsaras lesz, és télen a faggyú is rádermed. Eddig a rovátkolt guminyél jött be a legjobban.
Nekem a kedvencem a CRKT Bridger volt, ez olyan, mint a Chokitó, ronda de nagyon jó. Én még 7.000-ért vettem, aztán elhagytam és közben felment 18.000-re az ára. Cseppet sem pofátlan a kereskedő. Régi áron szereztem egy CRKT Partnert, a nyele ua. a tokja nagyon szar, a pengéje meg ugyan olyan vastagság mellett szélesebb, így az élnél nagyon el van vékonyítva. Az első átvágott keresztcsont után szép cakkos lett, úgyhogy 5mm-t levettem a szélességéből és kissé domborúra éleztem, azóta bírja. A nagy csalódás a Puma skinmaster volt. A guminyelü változatot vettem. A penge nyélbe levő része be volt tekerve ragasztószalaggal, hogy ne lötyögjön, és hátul egy stift tartotta össze az egészet. Persze az első használatnál belement a vér, büdös lett mint állat. Némi sziloplasztal megoldottam, de 21.000-ért már megcsinálhatták volna rendesen is. A pengéje a nevéhez méltóan nyúzásra jó, de zsigerelni rővid. Amikor a szegycsontot vágom fel, mindig "kiszalad", nem tudok elég erőt kifejteni. Jelenleg a legjobb késem egy Puma White Hunter replica, ezt Tumpek Feri csinálta Böhler 690-ből, ez éltartósságra veri a gyári Pumát. Kicsit nagy kés, de dolgozni nagyon jó vele, annyi hátránya van, hogy a nyele nem gumi, hanem én csináltam tiszafából (most igértem meg neki egy ébenfa nyelet).
Szóval ha nem sajnálod a pénzt és nem találsz megfelelő Martinit (amit kétlek), vegyél egy CRKT Bridgert, vagy ha nagyobra vágysz, egy Puma White Hunter Kratont, csak az utóbbinak nézd meg jól a nyelét.
Előzmény: TTrula (255)