töpörtyű Creative Commons License 2002.04.18 0 0 287
EZÉRT FOLYTAT MOCSKOS KAMPÁNYT A FIDESZ:

Az első forduló eredményei alapján az MSZP indul nagyobb eséllyel a vasárnapi választásokon
Átpártolókra van szüksége a Fidesznek

Pusztán az első választási forduló eredményeit figyelembe véve a még versenyben levő 131 körzetből 53-ban vehetik lényegében biztosra a szocialisták győzelmüket, ugyanezt csak 18 helyen mondhatja el magáról a Fidesz. Noha tényként kezelhető, hogy a meglepetést okozó első fordulós MSZP-győzelem a nem várt magas részvételnek és ezen belül a mintegy 400 ezer „rejtőzködő” szocialista szavazónak köszönhető, a fordításhoz már távolról sem elegendő ezek otthon maradása és a Fidesz-tábor szinten tartása: a kormánypártok győzelméhez több százezer, korábban is aktív szavazó átpártolása is szükséges lenne.

Dudás Gergely
Több mint harminc, egyértelműen vagy valószínűsíthetően a szocialistáknak álló körzetet, valamint az összes (34) bizonytalannak minősíthető területet is meg kellene nyernie vasárnap a Fidesz–MDF képviselőjelöltjeinek ahhoz, hogy a jelenlegi koalíció folytathassa munkáját. Ez a következtetés adódik legalábbis az első forduló eredményei, valamint a bejelentett visszalépések fényében a Világgazdaság által készített elemzésből. A polgári oldal csak 18 körzetben áll biztosan nyerésre, és további 9 helyen valószínűsíthető győzelme. A pusztán matematikai módszerekkel folytatott vizsgálat alapján az MSZP – melynek 53 biztos és 17 valószínű győzelem néz ki – egyedül is az abszolút többség határán mozoghat, az SZDSZ-szel együtt pedig biztos többséggel bírhat a parlamentben.
A közvélemény-kutatók fekete vasárnapjának tekinthető első fordulót követően tévedésük mértékétől függetlenül a cégek egyetértettek abban: a prognosztizált Fidesz-győzelem helyett bekövetkezett szocialista előny döntően két körülményre vezethető vissza. Egyrészt váratlanul magas volt a részvétel, és a „plusz” mintegy félmillió szavazó négyötöde úgy szavazott az MSZP-re, hogy előzetesen titkolta ezt a szándékát.
Ennek fényében úgy tűnhet, kritikus kérdés a második forduló kimenetele szempontjából az április 7-én megjelent közel félmilliós csoport magatartása. Ez azonban nem egészen igaz: ez esetben ugyanis nem kalkulálnánk a visszalépésekkel, a korábban is biztosnak számító azon szavazókkal, akik az első körben ugyan nem a szocialistákra szavaztak, de másodlagos preferenciájuk a kormánnyal szemben immár egyedüli alternatívaként megjelenő MSZP. Idetartoznak egyértelműen az egyébként is aktívnak tekinthető munkáspárti szavazók (ők az első fordulóban 121 ezren voltak), valamint nagyobbrészt az SZDSZ (313 ezer szavazó) és a Centrum (219 ezer szavazó) támogatói. A liberális párt esetében a korábbi vizsgálatok azt mutatták, tábora mintegy 75 százaléka adná voksát a második fordulóban a szocialistákra, és közel ilyen arányban mutatkoztak hajlandónak balra „átszavazni” a centrumosok is.
Az elvégzett, lényegében az első fordulós szavazatokat összeadó vizsgálatnak számos buktatója lehet. Az átszavazások, illetve az elsődlegesen kedvelt pártját „elvesztett” szavazók részvétele természetesen nem vehető biztosra, a megfelelő arányok eltalálásához pedig közvélemény-kutatásokra volna szükség. Mindezt azonban jelenleg ellensúlyozza némiképp az a tény: április 7-e óta példátlan intenzitású kampány folyik az országban. Ennek egyik egyértelmű, mindkét oldal által célzott és várhatóan el is ért hatása a második fordulóban szokatlanul magas részvétel lehet. Mérhetetlen azonban, hogy az elmúlt két hét korteskedéséből melyik oldal profitált többet. A Fidesz kimondottan is abban reménykedik: sikerül még bővítenie is támogatói körét. Itt segíthet a MIÉP 245 ezres, fegyelmezett aktív szavazókból álló tábora, de ez a másik oldalon sorakozó tartalékok mellett kevés az üdvösséghez. Arra van tehát szükség, hogy a Fidesz oldalán a kampány hatására vagy eddig inaktív választók is az urnák elé járuljanak vasárnap, vagy pedig nagy számban sikerüljön a másik blokktól elhódítani szavazókat. Az esély mindkét megoldás megvalósítására kicsinek tűnik: a kétfordulós választások világszerte megegyeznek abban, hogy nagyobb az első fordulós részvétel, és abban is, hogy a második körben a korábban már győztesnek látszó erő mellé szívesebben állnak az emberek.
Az első fordulóban a még versenyben levő 131 körzet közül 46-ban szerzett valamelyik fél tíz százalékpont különbség feletti győzelmet, ezen körzeteket a bejelentett visszalépések alapján biztos nyerőnek ítélhetjük mindkét oldalon. Tény azonban, hogy a Fidesz esetében az összesített előny a kisebb tartaléknak köszönhetően mindenütt mérsékeltebb, mint az MSZP-nél kalkulálható.
Nagyon szoros, két százalékon belüli MSZP–Fidesz különbség 21 körzetben alakult ki. Ezeket mind bizonytalannak tekinthetjük, az erősebb baloldali tartalékok ellenére.
Az MSZP egyéni jelöltjei 33 körzetben szereztek tíz százalék feletti vezetést, ezek a visszalépések után a biztos nyerő kategóriába sorolnak.
A Fidesznek ezzel szemben csak 13 körzetben sikerült legalább tíz százalékkal megvernie a szocialista jelöltet. Ezek mindegyike biztos győzelemmel kecsegtetett, noha Budapest I. kerületében és Mohácson a teljes baloldali összefogás hajszálnyival több szavazatot kapott. Kettő és öt százalék közötti különbség van 21 körzetben, míg 5–10 százalék között alakult az eltérés 43 településen. Ezek többségében szocialista előnyt mértek. A biztos MSZP-győzelmet valamennyi esetben csak 10 százalék feletti összesített vezetés alapján prognosztizáltuk, a Fidesznél engedtünk ebből. A MIÉP-et teljes egészében a Fideszhez, az SZDSZ-t és a Munkáspártot a szocialistákhoz soroltuk, míg a Centrum párt eredményét 40:60 arányban az MSZP javára megosztva vettük figyelembe.

Baranya
Öt körzetben tartanak második fordulót Baranya megyében. Pécsett és Komlón biztos szocialista győzelem várható, ugyancsak jó esélye van erre Szigetváron is. A Fidesz az első fordulóban több mint 45 százalékot elért jelöltje befutó lehet Mo-hácson, némi esélye van a szocialistáknak az SZDSZ-szel együtt fordítani. Kiélezett küzdelem várható Siklóson.

Bács-Kiskun
Nyolc döntésre váró körzetből kettőben biztos lehet a Fidesz a sikerében (Kecskemét 1. vk. és Kunszentmiklós), és az egyébként a bizonytalan körzetek közé tartozó Baján és Kiskunfélegyházán is esélyesebbnek látszik a kormányoldal. A szocialisták csak Bácsalmáson vehetik szinte biztosra győzelmüket. Valószínűnek tűnik az ellenzéki győzelem Kalocsán. Teljesen bizonytalan a mérleg Kiskunhalason, és nehéz jósolni az MSZP-s sztárpilóta Vári Gyula kecskeméti körzetében is.

Békés
Békés megye hét fennmaradó körzetéből háromban is teljes a bizonytalanság, Gyulán, Békésen és Szeghalmon. Biztosnak tűnik a szocialista győzelem Orosházán és Mezőkovácsházán, noha az utóbbiban induló Karsai József javára nem lépett vissza az SZDSZ-es jelölt. Valószínűsíthető a Fidesz győzelme Szarvason, a megyeszékhelyen, Békéscsabán azonban a kisebb előnyre már az első fordulóban szert tett szocialista politikus lehet szinte biztosan befutó.

Borsod
Stabil erőssége maradt az MSZP-nek Borsod. Négy körzetben már nyertek, és további négy helyen (Miskolc 1–2. vk., Sajószentpéter, Tiszaújváros) elvitathatatlannak, Szerencsen – Kupa Mihály visszalépésével – valószínűnek látszik győzelmük. A Fidesznek, mely eddig két körzetben nyert, maradhat Edelény és Sátoraljaújhely, de biztosra egyiket sem vehetik.

Budapest
Az ellenzék „bástyája” már 11 egyéni győzelmet hozott az MSZP-nek, és a megmaradt 21 körzetből 15-ben biztosnak, kettőben valószínűnek tűnik győzelmük. A Fidesz Budán négy körzettel vigasztalódhat, bár győzelme csak az egyikben vehető MSZP-s mércével is biztosra.

Csongrád
Szeged két körzetében lényegében biztosra vehető az MSZP-s jelölt győzelme, a város harmadik körzetében kiélezett eredmény várható. Csongrádon valószínű a kisgazdáktól leigazolt Vincze László győzelme, Szentes pedig a számok alapján a bizonytalan kategóriába tartozik ugyan, de jobbak a fideszes Farkas Sándor esélyei. Aligha van esély a fordításra Makón, lényegében biztosra vehető a szocialista győzelem.

Fejér
A régióból eddig két szocialista és egy kormánypárti jelölt szerzett mandátumot. Székesfehérvár egyik körzete már az MSZP-é, a másikban kiélezett a verseny, de a bizonytalan körzetben jobbnak tűnnek Gógl Árpád volt miniszter esélyei. Teljesen bizonytalan Sárbogárd sorsa, itt minimális előnye van a „polgári oldalnak”. Bicskén a Fidesz szinte biztos lehet a győzelemben, de ugyanígy az MSZP-é lesz a diadal minden jel szerint Gárdonyban.

Győr-Moson-Sopron
A megyében eddig két körzetet vitt el a Fidesz, egyet az MSZP. Sopronban Szájer József biztos befutó, szocialista jelölt nyerhet viszont Mosonmagyaróváron. Győr második számú körzetében az ország legszorosabb eredménye született, nyolc szavazattal vezet a fideszes jelölt a jelentősebb tartalékokkal bíró MSZP-s előtt.

Hajdú-Bihar
A megyében eddig két körzetet vitt el a Fidesz, és a számok alapján valószínű, gyakorlatilag azonban szinte biztos győzelemre számíthat Debrecen második körzetében is. Matematikailag is biztosnak tűnik a kormányoldal győzelme Hajdúhadházán. Berettyóújfaluban biztosnak látszik az MSZP győzelme, és valószínű befutónak tűnik Balmazújvárosban a szocialista támogatással induló SZDSZ-es is. Teljesen bizonytalan Püspökladány, Hajdúszoboszló és Hajdúböszörmény „sorsa”.

Heves
Az első fordulóban már befutott egy szocialista jelölt, és mind az öt további körzetben több-kevesebb eséllyel biztosra vehető az MSZP győzelme.

Jász-Nagykun Szolnok
Ugyancsak „baloldali fellegvárnak” látszó megye. A szocialisták önállóan négy körzetben is tízszázalékos vagy e feletti előnyt szereztek, Jászapáti, Szolnok 2. vk., Mezőtúr és Kunhegyes nyilvánvaló szocialista sikert ígér, és szinte biztosra vehető szolnoki győzelmük is. Jászberényben az SZDSZ-es Kis Zoltán valószínű befutó. Fájdalomdíjként Varga Mihály pénzügyminiszter megnyerheti Karcagot.

Komárom
Komáromban a második fordulóra maradt négy körzetben is szocialista győzelem prognosztizálható. A Fidesz egyetlen jelöltje sem ért el negyvenszázalékos eredményt, sőt, Tatabányán indított politikusuk országosan is a párt legrosszabb eredményét tudhatja magáénak: 16,49 százalékot ért el.

Nógrád
Az egyik legellentmondásosabb megye, ahol az első fordulóban semmi nem dőlt el. Salgótarjánban és a Pásztón biztosra vehető az MSZP győzelme. Balassagyarmat és Szécsény bizonytalan a számítások alapján, de mindkettőben jobbak a kormányoldal esélyei.

Pest
A 16 kiadó körzettel bíró megyében a Fidesz „elégtételt vehet” Budapestért. Négy körzetben is biztos befutónak tűnik, igaz, Szobon nem nagy az előnye, hanem a körzet erős kereszténydemokrata múltja révén kerülhet e kategóriába. Ugyancsak szoros az eredmény Gödöllőn, ahol viszont az egyben polgármester Gémesi György személye lehet döntő. Számszerűleg is biztosra veheti a Fidesz Dabast és Nagykőröst, Aszódon és Szentendrén pedig valószínű a győzelmük. Az MSZP ezzel szemben szigorúan számolva csak Érden és Budaörsön lehet biztos a győzelmében, de ide sorolható Szigetszentmiklós is, ahol az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor biztos befutó. Vácott, Dunakeszin, Nagykátán és Ráckevén is valószínűbb az MSZP-győzelem, míg bizonytalan Pilisvörösvár, Monor és Cegléd.

Somogy
Számszerűleg minden körzet bizonytalan, kivéve Nagyatádot, ahol a húsz százalék feletti centrumos Gyenesei István visszalépésével biztosnak tűnik a baloldali győzelem. Kaposvár két körzetében „egy ide-egy oda” eredmény várható, valószínűbb a Fidesz győzelme Siófokon és Balatonbogláron, Marcaliról pedig még jósolni sem érdemes.

Szabolcs
Biztosra vehető az MSZP győzelme a város első számú körzetében is, és valószínű Tiszavasváriban és Kisvárdán is. Nyírbátorban és Mátészalkán biztos Fidesz-győzelem várható, bár pusztán az eredmények fényében mindkét körzet fordíthat. Valószínű a jobboldali győzelem Baktalórántházán is, bizonytalan Nagykálló és Fehérgyarmat.

Tolna
Meglepetésre maradt meg mind az öt körzet a második fordulóra, hiszen a Tamásiban induló Dávid Ibolya a biztos első körös befutók közé számított. Bár biztos győzelemre esélyes, könynyebben jelenthető ki ugyanez a bonyhádi fideszes jelöltről. Szekszárdon az MSZP lépett vissza az SZDSZ-es polgármester javára, itt szinte biztos a győzelmük, és valószínűsíthetően sikert arat az összefogás Dombóváron is. Pakson teljesen bizonytalan a helyzet.

Vas
A jobboldal erőssége, noha itt szerzett mandátumot az eddigi egyetlen SZDSZ-es, a szocialista támogatással induló Hankó Faragó Miklós. Kőszegen és Körmenden már nyert a koalíció, Szombathelyen és Sárváron pedig a neki álló területek közül is itt lehet a legbiztosabb győzelmében.

Veszprém
Hét körzetből négyben már nyert a Fidesz–MDF. Ajkán, Várpalotán és Veszprém második körzetében matemati-kailag fordíthatnak a „kormányváltó erők”, komolyabban ezzel csak utóbbi két körzetben lehet számolni.

Zala
Szintén jobboldali erősségnek számít, ötből két körzetet az első fordulóban elvitt a koalíció, biztosra vehetik a győzelmüket emellett Keszthelyen és valószínűnek Zalaegerszegen. Esélyesebb lehet a szocialista Göndör István Nagykanizsán.