bloki Creative Commons License 2002.05.16 0 0 21
Kedves Fisico,

ilyen játék már sok volt. A legismertebb az űrhajózás területéről való, mikor egyesek tudomány csináltak abból, hogy bebizonyítsák Armstrong-ék nem is jártak a Holdon. :-)

A repülőgép szétforgácsolódott és elégett. Nem kazánlemezből készül a Boeing, hanem, hogy funkcióát betölthesse (fel tudjon szállni) , könnyűfém-szerkezetűre építik, kompozit- meg egyéb csodás anyagokkal, módszerekkel vegyítve. A repülőgép olyan mint a tojáshéj, csak egyben szilárd és masszív, sérülve könnyen gyűrődik, hiszen fala vékony.* A gyűrődést pedig a becsapódás energiája garantálta, s ez az energai a a szétforgácsolódást is segítette.** A keletkező tűz pedig elemészti a gépet. Emlélezzünk, hogy napokig tartott az égés. És a két torony is azért omlott le, mert a hőhatás még a masszív acélszerkezetet is meglágyította.
A helyszín környékét pedig azért terítették sóderral, kővel, hogy a munkagépek ne merüljenek el a fellazuló talajba - e fellazulást a sok oltóvíz is gyorsíthatta.
Gondolatébresztőnek ennyi talán elég. Az ilyen rébuszos okoskodások mögött a természettudományos-technikai ismeretek alacsony szintje húzódik meg.

-----------
*a Skócia felett lezuhant gép orrészéről készült felvételek érzékletesen mutatják ezt. (A tojásszerkezet igen erős, a tojást nem feltétlenül tudod kézzel összetörni, ha csak hossztengelye irányából gyakorolhatsz rá erőt.)
**a tornyoknál is szétforgácsolódott a gép becsapódáskor, aztán meg minden az épületekben a leomláskor

Előzmény: Törölt nick (-)