-boneheaD- Creative Commons License 2002.08.22 0 0 155
de szerintem igen, el kell fogadni azt, hogy az idő valamiyen szinten meg van írva, de ez azt is jelenti, hogy a múlt (vagy jelen) mindig képes LEHET a jövő megváltoztatására, ezért ha a jövőben tapasztalsz valamit, aminek hatására máshogy éled a jelenedet (visszatérés után), akkor megváltoztathatod a jövőt, tehát ilyen szinten nincs megírva...
Így érthető (ha nehezen is elfogadható)?

Aham, kb értem. Tehát az idő "valamilyen szinten" meg van írva, ezt mondod.
Te láttad ugye a 12 majmot. Nos, akkor tudod, hogy ott is az az alap, hogy az idő meg van írva. De, ha emlékszel, akkor azt is említik, hogy a jövő meg van írva, de nem lehet rajta változtatni! (ez az ún. "Kasszandra hipotézis") Azaz a jövő szükségszerűen bekövetkezik.
És itt jön egy szerintem nagyon érdekes gondolat (ezt amúgy a cinema időutazós cikkéből ollózom), mégpedig:
"A szükségszerűen bekövetkező múlt elméletének azonban van egy igazán gyenge pontja, ugyanis az elmélet szerint a jelenben sem lehetne befolyásolni az eseményeket, hiszen végső soron a jelen sem más, mint a holnap tegnapja, akkor pedig éppen olyan merevnek kellene lennie, mint a múltnak."

Gondolom érthető. De, ez újabb kérdést vet fel bennem: hogy érted hogy "valamilyen szinten" van megírva az idő? Most meg van írva vagy nem? :) Mert ha meg van írva - márpedig én csak így tudom értelmezni az ezelőtti bttf-es okfejtéseiteket - akkor, mint írtam, a jövőn nem változtathatsz, szükségszerűen be fog következni. Jó, mondod te, hogy előremész, megtudod hogy ez meg ez történik, és ezzel a tapasztalattal visszatérsz, hogy másképp alakítsd az életed.
De honnan tudod, hogy sikerül? Egy egyszerű példa: mondjuk képzeljük magunkat Marty helyébe, aki a jövőben TEGYÜK FEL hogy megtudja, azért nem lett zenész mert egy balesete volt, blabla (azért csak "tegyük fel" mert a filmben ugye csak a barátnője tudja meg). Jó. Visszamegy, és elhatározza hogy majd elkerüli a balesetet. Mondjuk sikerül is neki. És nyugodtan éli az
életét, mert úgy hiszi, akkor változtatott a jövőjén, mégis zenész lehet belőle.
S mi van ha 1 hónap múlva egy olyan balesetet szenved, amiről nem tudott előre, és nem is tud megakadályozni, olyan hirtelen?

Akkor megint ott van, ahogy a jövőjében látta! Nem tudott változtatni a jövőn, mert meg volt írva, szükségszerűen bekövetkezett.

Lényeg, hogyha meg van írva a jövő, (márpedig én csak így tudom ugye elhinni az említett dolgokat) akkor nincs értelme Dokiéknak a jövőben megmenteni a McFly családot, mert lehet hogyha nem is azon az estén, de mondjuk ha kiengedték Grifféket a sittről, történik meg a rablás, ami blalblablalba.....

Najó, elismerem, ez télleg szőrszálhasogatás :))) Valóban nem erről szól az egész, mert nyilván a film nézése közben én sem
ezen elmélkedem, csak ha már így belemélyedtünk, gondoltam felvetem ezt. Ehhez mit szóltok?

Ja, Mike:
sejhettem volna hogy így gondolod az "időutazás nem nagy kunszt" kijelentésedet :)) Mondjuk én hiszem, pontosabban remélem azt, hogy valaki egyszer feltalálja ezt a féreglyukas megoldást, mert vevő lennék rá! :))

Uccsó: a Gömb c. filmet (nagy favoritom) látta valaki? Ott is hasonló dologról van szó (bár ott a storynak csak egy kisebb részét képezi), és szerintem ott paradoxon nélkül oldották meg.