NZA Creative Commons License 2002.09.21 0 0 225
"Lehet, hogy nagyon amatőr kérdés, de miért különböztetik meg a hév-et a vasúttól? Illetve miért alakult ki, hogy hév legyen szentendrére pl és ne normális vasútvonal, esetleg villamos?"

Ha jól tudom, mint BHÉV hasonlóan az ország más HÉV vonalaihoz, a XIX. században a Helyiérdekű vasutak építéséről szóló törvény alapján épült. Az tulajdonos azonban ez esetben az egyik fővárosi közlekedési cég volt, a Budapesti Közúti Vaspályatársaság volt (BKVT), mely városi lóvasút, majd később villamosvonalakat üzemeltetetett. A város történeti fejlődése során nem igazán kerültek a BHÉV vonalak komoly kapcsolatba a MÁV-val, melynek talán az volt az oka, hogy a vidéki vicinálisoktól eltérően sokkal nagyobb forgalmuk volt. Így nem véletlen, hogy hamarosan a legtöbb vonalukon második vágány épült, illetve villamosítottak. A MÁV-hoz került HÉV vonalak többségén ez nem történt meg (villamosításra egyedül a Vác-Veresegyházi HÉV-en volt példa), a legtöbb helyen az utasforgalom nem közelíthette meg azt a szintet, mint a BHÉV-en. Nem mellesleg a MÁV még ma sem képes igazán elővárosi forgalmat lebonyolítani, a városi tömegközlekedési hálózatra nem volt képes beilleszkedni.

Megjegyzendő, hogy 1950 után erre lett volna lehetőség, mert a egészen 1958-ig a BHÉV a MÁV részeként üzemelt (kivéve a budafoki vonalcsoportot). Mégis, ezután leválasztották a vonalakat újra a MÁV-ról.

Kérdés persze, hogy ekkor miért nem tagozódott be a városi villamos hálózatba (mint ahogy ez megtörtént Miskolcon a Diósgyőri HÉV-vel, vagy a BLVV-vel (lőrinci HÉV - ma 50-es és 42-es villamos). Ez sem volt magától értetődő, mivel nem egy BHÉV vonalon folyt valaha villamosforgalom: a budafoki vonal mellett a VÁgóhíd és Pesterzsébet, valamint rövid ideig a Gödöllői vonalon a Keleti pu. és Rákospalota között volt erre példa. Mégis az utasforgalom nagysága és a nagyobb távolságok miatt a HÉV mindig is a villamosoknál nagyobb szerelvényegységeket használt, valamint a növekvő forgalom és a teherszállítások miatt a villamosvasutakon kevésbé szokásos jelző- és biztosítóberendezéseket telepített.

Előzmény: IST (224)