Stern_ Creative Commons License 2002.10.12 0 0 219
Helló kivi kolléga,

hadd kérdezzem meg Tőled ebben a topicban, hogy Te mit szoktál csinálni a körforgalomba való be és kihajtáskor (azon kívül, hogy elsőbbséget adsz.), mert egy barátommal ezen vitatkozunk.

Én behajtáskor balra inedxelek, kihajtáskor meg jobbra. Elvégre behajtok a magasabb rendű útra, és ezt így jelzem annak, aki már benne halad.

A barátom azt állítja, hogy mivel jobbra mész, jobbra is kell indexelni ki- és behajtáskor egyaránt.

Végeztünk környezettanulmányt, melynek sormán megállapítást nyert, hogy a körforgalomban az autósok 90%-a nem indexel, a maradék 10% meg teljesen össze-vissza.

Megnéztem a KRESZ-t, az meg ezt mondja:

Irányváltoztatás, irányjelzés
29. § (1) Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.
(2) Az irányváltoztatást - ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást - a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is.

Bonyolult, mi? :-)

Stern