vaclav Creative Commons License 2002.10.19 0 0 472
Haho!
Vegigolvastam a topicot, nagyon sok hasznos dolgot irtatok le, gratula!
Leirok egy a "rejtélyes esetek" kategoriba eso tortenetet, aminek a megoldasara nem reg derult feny. Talan hasznos lehet meg vkinek.
Adott egy haboru elotti de a 70-es evekben atepitett csal. haz 3*16 amperral. (Persze vezetekek kaosz, a fold neha piros, neha zoldsarga de neha kek v fekete) Egy ideje a lakas reszbe meno ket fazis valahogy egyesult, es minden fogyaszto az egyik fazisra kerult at a masikrol meg eltunt minden. A harmadik csak a sufniba megy, igy most az nem erdekes. A rendszer csak neha produkalt faziszarlatot. (amikor mind a ket kismegszakito lecsapott) Ez rend szerint akkor tortent amikor esos, nedves ido volt. A megoldas a kovetkezo: A villanytuzhely fele meno vezetek (legalabb 40 eves) eloregedett es a benne levo ket fazis valahogy osszeert. Az igy letrejovo zarlat persze parszor lecsapta a megszakitokat, de eleg volt ahhoz, az adott ag egyik fazisanak egy nagyon gyenge csatlakozasi helyen megszakitsa a kort (a tulmelegedett csatlakozas leszenesitette a textiles szigszalagot es megszakadt). Igy tovabb mukodott a rendszer ugy, hogy a faziszarlaton keresztul az egyik fazis ellatta arammal a masik agat is, de ez nem okozott gondot, mert meg volt szakadva az egyik ora fele meno vezetek. Amikor viszont esos ido volt, ez a szakadas elkezdett kicsit vezetni (felazott a fal) es rendre leverte mind a ket fazist. No ekkor jottem ra hogy mekkora szerencsem van, hogy nem egett le minden.

Van egy kerdesem is: Mit ajanlotok a haz es a sufni kozott levo legvezetek (kb. 10m) kivitelezesehez. Edig a jegjobb otletem flexibilis 10-es mua csobe huzott MTK kabel, persze fenhuzal tartja az egeszet.
Udv,