variaga Creative Commons License 2002.11.11 0 0 187
Sziasztok!
Hosszas kihagyás és sok herce-hurca után (költözés, átszoktatás stb.)újra itt. Átolvastam az elmúlt időszak hozzászólásait. Hátha segít, amit írok:

Citrina-sárgulás: nálam is szépen lesárgul, lehullik, tavasszal meg újraéled. Az a fő, hogy a szárakban maradjon élet.

Teleltetés: tényleg optimális a hűvös világos helyen való telelés, de pl. nekem sincs ilyenem, mégis kibírják a szobában is, de voltak már hűvös sötétben is a sufniban. Ha sikerül a hűvöset biztosítani, akkor csak azt kell megállni, hogy meg ne sajnáljam, és meg ne öntözzem őket. Egyébként azt tapasztaltam: inkább kis túlöntözés télen, mint kiszárítás. A vizhajtásokat (téli csúnyácskák) úgyis visszametszem tavasszal - márcsak a helyhiány miatt is. A szobai teleltetés azt a kockázatot rejti, hogy nyáron nem vagy alig hoz virágot. A virágzáshoz egyébként tűző napot igényel. Ablakon kívül tuti a virágzás, ablakon belül 10 cm-re a külsőtől, több hónapos a késés, de ott is hajlandó. Visszatérve a télre: a teleléskor ledobálja a leveleit, semmi pánik, tavasszal kihajt.

Illatok: szerintem eléggé büdöskék, olyan tipikus trópusi virág büdösség halovány formában. Egy kivételt ismerek: a fodros lila szerintem mézillatú. Az óriásgolgota is büdi.

Óriásgolgota virágzása: tényleg virágzik télen is.
Nekem szobában is virágzott. (Igaz mellette aludtam:-)), a barátság kedvéért, meg mert csak 2 szobánk volt.)

A rideg tartásról: bejön. Minél mostohábban, keményen megmetszve tartom, annál szívósabban virágzik a citrina is meg a Pura Vida (nagyszirmű bíbor)is.

A saját állományom most az Anyukám vidéki házában telel egy gyengén fűtött szobában. Levelek már nincsenek rajtuk. Az idén - tekintettel arra, hogy az új lakásnak még erkélye sincs - lent is hagyom őket, hogy az udvaron nyaraljanak. Soha nem tapasztalt virágzásra számítok. :-))

Előzmény: Tozatu (186)