macskaclub Creative Commons License 2003.01.01 0 0 0
Szia Vízálló !

Találtam néhány leírást róla:

Rövid történeti áttekintés :

A Bordeaux-i dog egy a legősibb francia fajták közül, valószínűleg leszármazottja az Alans-nak és főként annak az alans vautre-nek, amelyről Gaston Phebus (vagy Febus), Foix grófja, a XIV. századi, Livre de Chasse című munkájában a következőket írta: "erősebben tartja a harapását, mint három agár". A "dogue" szó a XIV. század vége óta létezik. A XIX. század közepén Aquitanián kívül alig ismerték ezeket az ősi dogue-kat. Nagyobb állatok, például vadkan vadászatra, harcra (gyakran törvényesen), házak és jószág őrzésére illetve hentesek mellett használták őket. Az első francia kutyakiállítást 1863-ban, Jardin d'Acclimatation-ban rendezték meg. A Dogue de Bordeaux jelenlegi nevén került bejegyzésre. Különböző típusok voltak: a Toulouse-i, a Paris-i és Bordeaux-i típus, mely a jelenlegi dogue-ok őse.
A fajta annyira megsínylette a két háborút, hogy a második világháború után a kihalás veszélye fenyegette; a 60-as években tenyésztése ismét fellendült.
-1.standard (Caractére des vrais dogues) Pierre Megnin, Le Dogue de Bordeaux című könyvében; 1896
-2.standard J.Kunstler , Étude critique du Dogue de Bordeaux-ában; 1910
-3.standard, Raymond Triquet, Vet. Dr. Maurice Liquet közreműködésével; 1971
- 4.standard, a Jerusalem modell (F.C.I) alapján újraalakítva, Raymond Triquet a francia Dogue de Bordeaux Club elnöke, Philippe Serouil közreműködésével; 1993

Viselkedés, természet :

[Otilde]si harci kutyaként, a Dogue de Bordeaux kiváló őrzőkutya, feladatát bátran, de nem agresszíven látja el. Kiváló kisérő, gazdájához szeretetteljes és ragaszkodó. Nyugodt, kiegyensúlyozott, magas ingerküszöbbel.
A kanok karaktere normálisan domináns.

Előzmény: Vízálló (-)