alibenkuka Creative Commons License 2003.01.19 0 0 489
Simon Dávid
Tévedő vagy Csaló Világ?

Technikai hiba történt – állítja a producer

Megkavarták a beszavazósót: Zoltán bemutatkozó filmje alatt riválisa telefonszámát tüntette fel az RTL Klub. Csalás – állítják a netezők. Tévedés – állítja a producer. Azt viszont több kieső is állítja: barátaik a nehéz percekben nem tudtak rájuk szavazni.

Napok óta kering az interneten egy furcsa kép. Az egymás mellé vágott képernyőkön az RTL Klub Való Világ2-jének második beszavazósója látható, konkrétan a szavazás második helyén végzett Zoltán. A probléma pedig a következő: míg Zoltán fotója alatt a 06 81 30 50 01-es szám szerepel, addig a bemutatkozó film már azt mondja, hogy a 06 81 30 50 03-as számmal lehet a fiút bejuttatni a Villába.

Ez annyit tesz, hogy aki a sóban Zoltánt látta a legszimpibbnek, az voltaképpen a harmadik helyen végzett – és mellesleg bőven lemaradt – Évát támogatta szavazatával. A nevető harmadik Sziszi pedig szoros küzdelemben ugyan, alig 2000 szavazat különbséggel, de megnyerte a voksolást, és azóta boldogan él kismocsok mellett.

Véletlen és jelentéktelen hiba?

A képek azonban ezúttal nem az interneten jól megszokott, Photoshop-os átrajzolgatással készültek, hanem valódiak – ismerte be a Blikknek nyilatkozva Árpa Attila, a ValóVilág2 producere. Árpa úgy látja, nem csalás, hanem csak tévedés történt, miután egy grafikus véletlenül rossz képet adott be.

- A tévedés szerencsére nem volt végzetes, mivel az alatt a pár perc alatt, amíg kinn volt a kép, csak pár száz szavazat érkezett – mondta el a producer.

Bár nincs okunk feltételezni, hogy Árpa állítása nem felel meg a valóságnak, az RTL Klub által nyilvánosságra hozott adatok azonban egyáltalán nem azt mutatják, hogy a beszavazósókban pár perc csak pár száz szavazatot jelentene. Azon a szavazáson például, ahol Elvis jutott be a villába, összesen 80 247 voksot számoltak össze, ebből pedig több mint ötvenezer az utolsó fél órában. Azaz akár egy két-három perces kiesés is eldöntheti a küzdelmet – annál is inkább, mivel a Blikk úgy tudja, hogy a beszavazás elején és végén is a rossz szám jelent meg a tévében.

Zoltán, a békés vesztes

Csernzik Zoltán, a vesztes sem dühöng különösképpen a vereség miatt: állítása szerint több barátja megpróbált a helyes számon voksolni rá, ám a telefonközpont nem fogadta el a szavazatot. A cserével kapcsolatban azonban elfogadja az RTL Klub hivatalos magyarázatát, és inkább Sziszinek szurkol, semmint saját sorsán keseregne.

Az eltűnő hívások nyomában

Ám nem csak Zoltán és barátai érezték úgy, hogy a hívások rejtélyes módon elvesznek valahol a cybertérben. A szintén Való Világ2-jelölt szegedi Zombori Petra, azaz Pepe ismerősei hasonló problémával szembesültek: nem tudtak kiválasztottjukra szavazni a voksolás utolsó negyedórájában.

Hogy ennek a folyamatosan fellépő hibának mi lehet az oka, nem tudni. A 06 81-es számot a Matáv telefonközpontja szolgáltatja, tehát teljesen elképzelhető, hogy a túlterhelést nem bírják a vonalak. Persze, ha a vesztes vonalai túlterheltek, mi történhet a győztesével?

Úgy tűnik: ha az RTL Klub nem is manipulál a Való Világ szavazásaival, azért mindent elkövet, hogy a vesztesek úgy érezzék: a kártyákat valahonnan fentről osztják.

2003. január 18. 14:39