Fefe_2108 Creative Commons License 2003.01.20 0 0 topiknyitó
Kinek mond valamit az, hogy egy autónak olyan „vaddisznós” feelingje van? Számomra enélkül nem autó az autó, de mégsem tudnám pontosan megfogalmazni, mit is jelent ez. Még az sem biztos, hogy pontosan ugyanazt értem ez alatt a kifejezés alatt, mint mások. Szerintem nagyon sokat érne, ha ezt összeírnánk, óriási hiánypótló lenne az autók karakterének szavakba önthetősége terén.
Egyértelműen nem csak a motor teljesítményéről van szó. Volt már alkalmam egy 147 lovas Lanciát vezetni (sajnos a pontos típusára nem emlékszem, 94 körüli évjárat volt), hát az sehol sem volt „disznóság” terén egy valamirevaló Zsigulitól. Negatív etalonként talán az 1.4-es régi Astrát említhetném :)
Ami biztosan szerepet játszik benne: mai átlagnál valamivel keményebb felfüggesztés (talán nem létszükséglet, de biztos ad a feelinghez), hörgő motorhang, gyors gázreakció (régi karburátoros kocsik előnyben), kemény szilentek, minden herkentyűn (pedálok, kormány, váltóbot) erős „feedback”. Mindehhez nálam csak valami szép oldschool szögletes karosszéria társulhat, de ez már végképp ízlés kérdése, így ezt nem sorolnám ide.
Mint nagyrészt ladás körökben mozgó Lada-tulaj, mindezt defaultból az orosz vasakhoz kapcsolom, de nyilván nem lennék elégedetlen egy Ferrarival sem :), csak a nyugati típusokat alig ismerem. Talán a régi olasz autók lehetnek ilyenek (Alfa, stb.), esetleg még egy-két régi német.
Örülnék, ha minél többen tudnátok mondani igazi, ízig-vérig „vaddisznós” feelinget adó kocsikat. Az első tőlem nyilván a VAZ-21**, sőt akkor már inkább *AZ-*1** :) Ezen belül jöhet bármi a legolcsóbbtól a legdrágábbig, származási országtól függetlenül. Ha valaki pont egy olyan Kia típust tud, amit nem szabad kihagyni, hát ne kíméljen :)