Luvasutas Creative Commons License 2003.02.13 0 0 307
A parlamenti pártok, történelmi egyházak az EU csatlakozás mellett vannak:

Az EU-csatlakozás hívei az egyházak

NSZ • 2003. február 7. • Szerző: Cz. G.

A katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a zsidó hitközségek szövetsége támogatja, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Unióhoz. A katolikus püspöki kar körlevélben is közzéteszi majd álláspontját.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar szükségesnek és fontosnak tartja Magyarország európai uniós csatlakozását, még akkor is, ha tisztában van a nehézségekkel – nyilatkozta lapunknak Veres András püspök, a püspöki kar titkára. Korábbi elhatározásának megfelelően a püspöki kar a közeljövőben, még a csatlakozásról szóló népszavazás előtt körlevélben fordul a hívekhez. A körlevél szövege még nem végleges, de – mondta Veres András – annyi biztos, hogy a püspöki kar a csatlakozás mellett foglal állást, kérve, hogy a katolikusok ennek tudatában, ugyanakkor a legjobb belátásuk és saját lelkiismeretük szerint szavazzanak.

Tamás Bertalan, a református zsinati iroda külügyi osztályának vezetője elmondta: a református egyház abból indul ki, hogy az Európai Unió és intézményei tekintettel lesznek a katolikus és a protestáns, tehát a két nagy nyugati keresztény tradíció szellemi, kulturális örökségére. Máskülönben aligha jöhet létre Európa mint egységes jogi és társadalmi szervezet. Mindezt figyelembe véve a református egyház egyetért azzal, hogy Magyarország az EU tagja legyen. A Magyarországi Református Egyház az elmúlt években számos hazai és külföldi konferencián is nyilvánvalóvá tette álláspontját – hívta fel a figyelmet Tamás Bertalan.

Sok a nyitott kérdés, de az evangélikus egyház egyértelműen támogatja az uniós csatlakozást – jelentette ki Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház irodaigazgatója.

Hafenscher Károly elmondta, hogy az iskolai, szociális és egyéb egyházi programok kidolgozásakor az evangélikus szakértők már most figyelembe veszik az uniós elvárásokat. Nemzetközi fórumokon és különböző világszervezetekben a hazai evangélikus egyház képviselői mindent megtesznek azért, hogy világossá tegyék: Magyarország számára lényeges, hogy minél előbb az Európai Unió tagállamává váljon.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nem kíván politikai vitákban állást foglalni, az Európai Unióhoz való tartozás viszont olyan kérdés, amelyet teljes mértékig támogat, és erre kéri a hazai zsidóságot is – hangsúlyozta Zoltai Gusztáv, a szövetség ügyvezető igazgatója. A hitközségek szövetsége szintén nemzetközi fórumokon, például a Zsidó Világkongresszusban igyekszik népszerűsíteni Magyarország csatlakozását.


Két fő témakörben, a 2003. évi állami költségvetés egyházügyi részével kapcsolatos kérdésekről, valamint Magyarország EU-csatlakozásáról folytattak megbeszélést a négy történelmi egyház vezetői Kiss Elemér kancelláriaminiszterrel csütörtökön a Parlamentben. A találkozó után Kiss Elemér elmondta: a költségvetés terén minden kérdésben megállapodtak; a Miniszterelnöki Hivatal tíz napon belül kidolgozza a költségvetési tételek részletes lebontását, illetve az egyes egyházakra eső részeket. Az erre vonatkozó megállapodásokat két héten belül megköthetik. (MTI)