julesblaidd Creative Commons License 2003.03.13 0 0 25
A határozottság és kitartás valóban elengedhetetlen, nem is vitatom.

A clicker-nél van egy jelentős tévhit, amibe Te is belefutottál.
"Ha ugyanazt a módszert próbálod ráhúzni mindegyikre, csalódni fogsz."
A clicker egy viszonylag egyértelmű kommunikációs eszköz az ember és a kutya között, semmi több. (ugyanúgy, mint a póráz is egy kommunikációs eszköz) Nem tanítasz vele ugyanúgy minden kutyát. Ez csak egy eszköz arra, hogy megjelöld azt a pillanatot amikor a kutya jót csinált, ugyanúgy, mint a pórázzal megjelölöd rántással, ha rosszat csinál.

A különbség a kutyához való hozzáállásban van, ill. abban, hogy a clicker esetén a kutyának nem kell közvetlenül melletted lennie, mert hallja távolról is a hangot. Az egyik módszerrel tiltasz valamit, a másikkal pedig biztatod, hogy csinálja még, amit csinált, mert az jó. A pórázzal gyorsabban kialakul az eredmény az elején, ez tény.
A trükk ott van a clicker-nél is, hogy egy bonyolultabb feladat végrehajtására hogyan veszed rá a kutyát, hogyan érteted meg vele, mit akarsz tőle. Itt pedig egyedenként ugyanúgy eltérés van, mint az összes többi módszernél, amikor az egyiknek a fenekét kell lenyomni, hogy normálisan üljön, a másiknak a pórázt kell felfelé rántani, a harmadiknál egyszerre mindkettő, stb.
Szóval egy kutyához nem értő ember úgyanúgy nem tud eredményt elérni vele, mint szögessel, a különbség csak annyi, hogy a szögessel teljesen tönkre tudja tenni a kutyát, ha össze-vissza rángatja, azzal viszont, hogy össze-vissza klikkel, még nem lesz semmi probléma. Én a kezdő gazdikat ezért próbálom ezirányba ösztökélni, mert ebből semmi galiba nem sülhet ki, viszont ha valaki elkapja a dolgot - amire ugyanolyan esélye van, mint, hogy a pórázt megtanulja kezelni -, akkor az a kutya és gazda javára válik egyaránt.
(terápiás eszközként is használható a clicker, de nem akarok túl sokat írni, így is én folyok már a csapból is lassan... :-))))

Az teljesen egyértelműen kiderült számomra eddig is elmondásaid alapján, hogy Te tudod kezelni a szögest és a pórázt, így itt nincs is semmi gond.

Egyszer egy másik fórumon kezdte el ecsetelni valaki, hogy szögessel jól megrángatta a kutyát és utána minden jól ment. Volt egy kissrác, akinek volt egy 5 hónapos németjuhásza, aki persze pont abban a korban volt, hogy fel akart deríteni mindent és mivel normális nevelést nem kapott, ezért össze-vissza szökdösött a gazdájától séta közben. Az internetes ötlet kapcsán felrakott a kiskutyára egy szögest és azzal elkezdte rángatni. Az eredményt sejtheted.
Ez az oka, amiért fórumokon egyszerűen nem merem hirdetni, sőt ellenzem a szöges és akármilyen testi ráhatás használatának helyességét, mert elég ha egy ember baromságot csinál és ezzel tönkrevág egy kutyát.
A kutyaiskolában, ahol látom is, hogy mit akar csinálni a kedves gazdi, ott közbe tudok lépni, ha hülyeség van. Itt nem.
Így igaz megérted, miért kardoskodom folyton a pozitív módszerek mellett ?

Előzmény: Quaigon (24)