dittt Creative Commons License 2003.07.23 0 0 263
Sziasztok'
Vasárnap (júl. 20-án) jöttem haza családommal Hurghadáról. Mi a Sunrise El Palacio (néhány katalógusban: Tropicana El Palacio)szállódában voltunk. Erről a hotelról csak csupa jót tudok írni. Nagyon jól főznek, figyelnek a tisztaságra, kedves a kiszolgáló személyzet, minden nap takarítanak, tiszta törülköző minden nap. Az all inclusive ellátás fantasztikus, szinte semmire sem kell a szállodán belül költeni, legfeljebb fagyira, ha megkívánod. Ennek ára: 5 font/gombóc vagy 5-7 font/jégkrém a mérettől függően.
Mi a Neckermannal voltunk, tudom az egyik legdrágább utazási iroda, de bennük mi még sosem csalódtunk. Az idegenvezető, Rádi Erika nagyon korrekt, nem egy bájolgós típus, arra válaszolt, amit kérdeztél.
Az Antinal nevű gyógyszer kapható kapszula formályában a felnőttek részére és szirup formájában a gyerekek részére (gyerekeseknek írom: az íze elfogadható, kb. az Augmentinre emlékeztet). A gyógyszert mi 20 fontért vettük.
A hotel mellett van egy kórház és annak a patikájában szereztük be.
A szállodákban vagy közvetlen mellettük mindig van kis élelmiszerbolt. Az ellátás fajtájától (all inc. vagy fp) függően van áruval ellátva. All inc.-os szállodánál víz és egyéb ital nem kapható (minek?) viszont édesség és tisztasági dolgok igen.
A szállodánkban, mint szinte minden szállodában van hivatalos pénzváltó, mely rövid szünetet beiktatva szinte egész nap működik. Az euróért többet adnak, mint a dollárért, persze az euró többe is kerül. Ettől függetlenül én az eurót javaslom. Sok helyen eleve ebben írják ki az árakat. Persze lehet dollárral is fizetni. Mi dollárt vittünk, de legközelebbi utamnál inkább az eurót választanám.
Ami a kirándulást illeti: Nincs értelme sok vizet bepakolni a csomagba, mert hiába légkondis a busz, ugyis megmelegszik. A nevezettéghez kivitt italt pedig nincs értelme már visszavinni a buszra, mert a nagy melegben iszonyúan megmelegszik. Nekünk szerencsénk volt, mert a buszsofőr tartott hűtőt a buszon. Ebbe hűtött be vizet és üdítőt is. Így tőle tudtuk mindig megvenni, szerintem egész jó áron: víz 2 font, cola 3 font.
Ami a Királyok-völgyét illeti: csak fényképező gépet lehet vinni, a kamerát a völgy bejáratánál elveszik, így érdemes inkább a buszban hagyni. Fényképezni ingyen lehet, de csak a sírok előtt, bent nem. Kb. 4 hete nyitották meg a Horenheb sírt, ez nagyon szép, nagyon ajánlom. Bár akinek esetleg gond van a szivével, az inkább gondolkodjon el róla, mert kb. 200 m hosszú a sír, meleg és iszonyatos páratartalom van bent. A kifelé vezető út elég fárasztó, még az ember bugyogójáról is folyik a víz. Ha őszinte akarok lenni, nekem a Tuthankhamon sírja egy kicsit csalódást okozott. Elfogadom, hogy sok kincset találtak benne, hisz ez volt talán az egyetlen, melyet nem raboltak ki. Viszont a fáraó korai halála miatt ez egy egészen kicsi sírra sikeredett és a díszítések sem a leggazdagabbak, legszebbek. A szarkofág üveg lappal lefedve megtalálható benne. Egyébként a sírok látogatása úgy történi, hogy az idegenvezető veszi meg a belépőt (ennek árát tartalmazza a kirándulás ára), mely jeggyel a megnyitott (7-8) sír közül azt nézel meg amit akarsz. Persze az idegenvezető tesz javaslatot, de ezt nem kell elfogadnod ha te mást szeretnél. A Tut. sírba külön kell megvenni a jegyet, ez 40 fontba kerül, gyerekeknek 20 font. Ennél a sírnál a biztonság kedvéért, a bejáratnál elveszik a fényképezőgépet, hogy véletlenül se jusson eszedbe a szarkofágot lefényképezni.
Egyébként a gyerek kategória 12 éves korig tart, így a fakultatív programoknál is ezt az életkort veszik határnak.
Ha fent említett szállodába, esetleg a Palma de Mirettbe vagy az Arabiába megy valaki, akkor nagyon tudom ajánlani a VOODOODIVERS csapatot. Ők az általunk lakott szálloda oldalában találhatók meg. Ez egy nemzetközi, fiatal búvárokből álló csapat. Őket javaslom mind a snorkoláshoz (pipával, szemüveggel búvárkodás), mind a rendes merüléshez. Mi a merülést választottuk, annak ellenére, hogy életünkben még nem tettünk ilyet. Nem olcsó: 60 euró egy merülés, 2 merülés 90 euró, ehhez jön a 18 euró hajókázási, snorkolási díj, s ha enni is szeretnél ,akkor 20 font korlátlan étel és ital fogyasztására.
Ha valaki megengedheti magának, akkor én a merülést ajánlom. Hihetetlen, hogy mi van 5-6 méter mélyen a tengerben karnyújtásnyira tőled.
Én elég félős vagyok, sosem teszem bele a fejem a vízbe, elsőre nem is mertem lemenni. De a búvárok kedvessége, segítsége és ösztönzése végül sikerrel járt és kb. 25-30 percet töltöttem teljes búvárfelszerelésben a tengerben.
Életem egyik legszebb kalandja. Nem kell tőle félni, előtte minden fontos dologra (füll dugítás, szemüveg víztelenítés, egyezményes mutogatások) kioktatják az embert. Sőt előtte ki lehet próbálni a palackot ingyenesen medencében is. Nekem a gyerekeim is kipróbálták, sőt ők kétszer merültek. Lányom 14 éves, fiam 11 éves.
Ne hagyjátok ki!
Medúzák lehetnek a vízben. Nálunk az első két napban a partnál elég sok volt. A Víz hőmérsékletének emelkedésével viszont teljesen visszahúzódtak a mélyebb, hűvösebb vizekbe. Nem kell tőlük félni, teljesen ártalmatlanok, nem csípnek. Én féltem tőlük egészen addig, míg az egyik búvár a kezembe nem adott egyet és megtapasztalhattam milyenek valójában. Vannak kb. tenyérnyiek is, vagy átlátszó kocsonyásak, vagy egy kissé rózsaszínesek, lilásak. Nem olyanok, mint Tunéziában a piros keresztesek, melyek tényleg csípnek.
Ja! Ha a VoodooDivers-hez mentek akkor keressétek
Philipe Naturel-t. Szuper srác, lányom vele merült,a tengerfenéken térdelve még polipot is piszkáltak, fényképeztek. A voodoo-sok honlapja:www.voodoodivers.com.
Ha utazás előtt valaki szeretné belülről is megismerni a sírokat, elolvasi történetüket, megtalálásuk idejét történetét, megnézni szerkezetüket, akkor feltétenül látogassa meg az alább honlapot, ahol angol és német nyelven lehet bogarászni:www.egyptegids.com Itt a nyelv kiválasztása után a Luxor menu-t kell választani. Ezután a Valley of the Kings-t. S a villogó piros pontokra kattintva feltárulnak a sírok.
Egyébként ezt az egész honlapot ajánlom böngészésre, mert rengeteg szép képet találni rajta.
S végezetül még egy honlap. Itt 15 napra előre meg lehet nézni a várható időjárást, csak ki kell választani Hurghadát, Kairót, Luxort vagy ami érdekel. http://www.accuweather.com/adcbin/intlocal_index?reg=AF%3BAFRICA&cntry=AF%3BEG
S még egy honlap. Itt szerintem a világ összes fizetőeszköze keresztül kasul átváltható egymásba, friss napi adatokkal: www.xe.com/ucc/

Ne haragudjatok, ha kissé sokat írtam. Nem így terveztem, de egyszerűen belelendültem. Lenne még rengete dolog pl. az ételekről, arabok kedvességéről stb., ha bármilyen kérdésetek van szívesen válaszolok. mivel két gyerekkel voltam, így a gyerekekkel kapcsolatos dolgokra is szívesen válaszolok.
Sziasztok!
Dittt