Jgermeister Creative Commons License 2003.10.16 0 0 253
"SZAKÉRTÔI BIZOTTSÁG. A sportról ne az agresszió jusson a fiatalok eszébe

Tanulmány is készül az erőszakról

Munkatársunktól

NS, 2003-10-15

Kedden megtartotta második ülését a Nézőtéri Erőszakkal Foglalkozó Szakértői Bizottság, amelynek feladata, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg a nézőtéri erőszak visszaszorítására.

Emlékezetes, a bizottságot a kormány felkérésére Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter hozta létre a sajnálatos május 30-ai események után, amikor a Ferencváros–Debrecen mérkőzés lefújása után többen a pályán randalíroztak. A bizottság tagjai elemezték az elmúlt időszakban történt változásokat, Mesterházy Attila politikai államtitkár pedig bejelentette: ez év december 15-ig elkészül az a tanulmány, amely a jelenség társadalmi gyökereit hivatott feltárni, és a nemzetközi kitekintés mellett átfogó képet igyekszik felvázolni a jövőben várható folyamatokat is. A bizottság döntött arról, hogy jövő márciusra a Nemzeti Sportszövetség a szakszövetségek közreműködésével elkészít egy ajánlást, amelynek része lesz a sportlétesítmények minősítése (ez ugyebár a futballstadionok helyzetét ismerve különösen érdekes lehet).
Mindezek mellett a tudatformálás is fontos lenne: a szakértők szerint a jövőben már az utánpótlás-nevelésben ügyelni kell arra, hogy a sporttal kapcsolatban senkinek ne jusson eszébe az erőszak szó."