Törölt nick Creative Commons License 2003.11.07 0 0 1
Tegnapi:

Gesztenyés pulyka
Hozzávalók:

10 deka magozott aszalt szilva
1-2 deci vörösbor
30 deka pulykamell
1 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma
1 csokor újhagyma
10 deka mirelit gesztenye
2 deci víz
½ húsleveskocka
1,5 deci tejszín
1 teáskanál étkezési keményítő
2 maroknyi friss kakukkfű

frissen őrölt bors



Elkészítés:

Azzal kezdtem, hogy beleszórtam 10 deka magozott aszalt szilvát egy kis műanyagdobozba, ráöntöttem annyi száraz vörösbort, hogy ellepje a szemeket és á la Mr Bean, beraktam a mikróba. Nem robbant szét, ellenben közepes fokozaton, 1-2 perc alatt pompásan és gyorsan átjárta a vörösbor a szilvát.
Felnyiszatoltam kétcentis kockákra 30 deka pulykamellet, megsóztam, megborsoztam és ráhavaztam kevés lisztet. Egy mélyebb serpenyőben 1 evőkanál vaj és 1 evőkanál olaj keverékén halvány aranybarnára pirítottam a husikat, aztán szűrőlapáttal kiszedegettem őket egy tányérra.
Beletettem a serpenyőbe még 1 evőkanál vajat, gyengéden megpároltam benne 1 duci gerezd finomra vágott fokhagymát meg 1 csokornyi karikákra vágott újhagymát, és visszapakoltam az elősütött pulykakockákat. Hozzájuk kevertem a vörösboros aszalt szilvát és 10 deka mirelit gesztenyét, utána ráöntöttem 2 deci vizet, belemorzsoltam ½ darabka húsleveskockát és felforraltam az egészet. Ahogy rottyan egyet, rögtön le is fedtem és alacsonyabb lángon omlósan puhára főztem 15 perc alatt. Megsóztam, megborsoztam, belekevertem még 1.5 deci tejszín és 1 teáskanálnyi étkezési keményítő kutyulékát, aztán végül megszórtam 2 evőkanálnyi apróra vágott, friss kakukkfüvel. A fűszernövény aromás, illatos pöttyei szépen simultak bele a télies hangulatú gesztenyés pulyka ízébe és ráadásul nem is kellett órákat várni a vacsoránkra.