szepyke Creative Commons License 2003.11.11 0 0 5
nah, feltették a mait is, ime:

Heringsaláta



Hozzávalók:

60 deka krumpli
2 evőkanál mirelit szeder
20 deka pácolt hering
10 deka ecetes cékla
10 deka ecetes uborka
1 nagyobb alma
néhány csepp friss citromlé

Az öntethez
1½ deci tejszín
1½ deci tejföl
2 teáskanál mustár
só és frissen őrölt bors
1 csokor friss kapor

néhány szelet rozskenyér



Elkészítés:

A krumplikat meghámozom, aztán centi vastag karikákra vágom, és beleteszem egy lábosba. Engedek rájuk annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket, majd teszek a vízbe kevés sót, és erős tűzön felforralom. Ahogy felforrt, visszaveszem a tüzet közepesre, és ránézek az órára, mert innentől számítva 12 perc múlva a krumpliszeletek harapnivalóan puhára főnek.
Aztén közben tovább készülődök. Kihalászom a fagyosból a mirelit szedret, kiszórok belőle egy tálkába 2 evőkanálnyit, és odarakom a krumpli közelébe, hogy kiolvadjon. A heringeket az üvegben lévő hagymakarikákkal együtt, valamint az ecetes céklát meg az uborkákat lecsepegtetem, és mindet felaprózok falatnyi darabokra. Az almát nem hámozom meg, hanem úgy ahogy van, felnegyedelem, aztán a negyedekből kiveszem a magházas részt, és a vastag almacikkeket dobókocka méretűre aprítom. Megcsöpögtetem őket kevés citromlével, hogy ne színeződjenek el, és következik az öntet-készítés .
Először apróra vágom a kaprot, aztán kézi habverővel simára keverem a tejszínt a tejföllel meg a mustárra. Az öntetet megsózom, megborsozom, és hozzáhintem a kaporpöttyöket.
A megfőtt krumpliszeleteket leszűröm, aztán anélkül, hogy leöblíteném hideg vízzel, beleteszem a karikákat egy nagy salátástálba. Hozzájuk küldöm az almakockákat, a feldarabolt heringeket, az apróra vágott hagymakarikákat, és a falatnyira szeletelt ecetes céklákat meg savanyú uborkákat.
Az egészet jól összeforgatom a kapros mártással, és tálalás előtt elpötyögtetetm a tetején a felolvadt szeder-szemeket. A heringsalátához pirított rozskenyeret szoktunk enni, és ünnepnapokon egy palack száraz pezsgőt is kinyitunk hozzá.
4 adag lesz belőle.