szepyke Creative Commons License 2003.11.14 0 0 10
Wokos rizstészta gyömbéres csirkemellel



Hozzávalók:

20 deka csirkemellfilé
1 decinyi a szójás csirke páclevéből
1 darab ötcentis friss gyömbér
20 deka cérnavékony rizstészta
10 deka sárgabaracklekvár
5 evőkanál víz
2 evőkanál rizsecet
1 teáskanál currypor
2 gerezd fokhagyma
½ teáskanál só
1 zöldcitrom
1 késhegynyi szárított csilipehely
2 evőkanál olaj
2 evőkanál szezámolaj
1 csupor friss korianderzöld



Elkészítés:

A megmosott, fél centi széles és 8-10 centi hosszú csíkokra vágott csirkemellet beleteszem egy kisebb műanyagdobozba és rájuk öntöm a meghámozott, lereszelt gyömbérrel összekevert szójás páclevet. Aztán lefedve berakom a hűtőbe, hogy néhány óra alatt –1 napnál nem kell több, mert az apróra vágott hús pácolódása gyorsan megy - a szójás lé átjárhassa a csirkecsíkokat.
Amikor enni akarjuk, akkor beleszórom egy mély tálba a sápadt cérnametéltre hasonlító rizstésztát, aztán leöntöm forró vízzel és lefedem, hogy 15 perc alatt megpuhuljon.
Közben egy kis serpenyőben felhigítom a sárgabaracklekvárt a vízzel. Aztán belekeverem rizsecetet és a curryport, hozzáteszem a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymapépet és megsózom. Belereszelem a megmosott zöldcitrom héját, majd megszórom még szárított chilipehellyel is és lassú tűzön felforralom, hogy az 5 perces gyöngyöző forrás ideje alatt összeolvadhassanak a multikulti ízek.
És akkor elő a wokot! Belelöttyintem az olajat, gyorsan megforrósítom, aztán 1-2 perc alatt megpirítom benne a bepácolt, de leszűrt csirkemellcsíkokat. Rájuk öntöm a kis serpenyőben összeforralt mártást és 3 percig kevergetve sütöm tovább a mártással a csírkecsíkokat.
Utána az alaposan kinyomkodott, puha rizstésztát is beleteszem a wokba és ezzel együtt rázogatva főzöm még további 3 percig az egészet. Végül meglocsolom illatos szezámolajjal, megszórom az apróra vágott korianderzölddel és neki is láthatunk.
2 adag lesz belőle.