budaij Creative Commons License 2003.11.24 0 0 681
Mivel az ollókérdés most előtérbe került, próbáljuk meg közösen elemezgetni. Nekem van annyi tapasztalatom, hogy pl. ilyen recésre akkor készítik az olló pengéjét, ha a vágandó anyag egyébként könnyen kicsúszna a záródó pengék közül. Mint pl. a csirkeolló. Ha van valakinek otthon csirkeollója, nézze meg, nekünk nincs, csak láttam már. A csirkeollónak ráadásul hasonlóan recézett a nyele is, mint ennek a hárompengésnek, gondolom az is hasonló okokból, vagyis nemcsak a vágandó anyag csúszós, hanem a kéz is. Az ugye elkerülhetetlen, hogy ilyen csirkemetélés közben ne legyen zsíros az ember keze. Azt következtetem tehát, hogy az olló csak muszályból vág papírt és textilt cikk-cakkra. Ezt azért is gondolom, mert cikk-cakk ollónk textilre viszont van és az másként van élezve. Ide teszem a fényképét:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Látható, (remélem), hogy a pengének másik oldala van cikk-cakkra élezve, mint a csirkeollónak.
E pillanatban legvalószínűbbnek konyhai ollónak tűnik, nem gondolnám, hogy sebész szerszám lenne, de pl. húsipar, vagy ehhez hasonló közel állhat még.
Előzmény: maplesyrup (680)