szepyke Creative Commons License 2003.11.24 0 0 22
Görög saláta



Hozzávalók:

1 szép paprika
½ kígyóuborka
2 nagy szem paradicsom
1 kis fej lilahagyma
15 deka feta
5 deka fekete, magozott olajbogyó
1 nagy maréknyi dióbél

Az öntethez
5 evőkanál olivaolaj
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál fehérbor-ecet
1 gerezd fokhagyma
1 maréknyi friss mentalevél
1 teáskanál morzsolt oreganó
só és frissen őrölt bors



Elkészítés:

Először túljutok a munka dandárján, azaz a darabolgatáson.
A kicsumázott, kimagozott és félbevágott paprikát szinte gyufaszál vékonyságúra vagdalom. A végétől megszabadított, de héjas uborkát először hosszában elfelezem, aztán centi vékony félkörökre szelem. A paradicsomokból kiszedem a zöld pomponukat, majd 8-8 cikkbe gerezdedelem őket. Jöhet megpucolt lilahagyma, és amennyire éles késem meg a munkaidő leteltével kifáradt szemem megengedi, a szinte édes illatú hagymafejet áttetsző fátylakká vagdalom. A fetát lecsepegtetem és apróra felkockázom, majd a szintén lecsepegtett olajbogyók következnek, ezeket csak félbe szoktam vágni. Ok, a nehezével megvagyok és innentől már sétagalopp az egész.
A diót beleszórom egy száraz serpenyőbe, kevergetve illatosra pirítom, aztán félreteszem.
Az öntethez előveszek egy tisztára mosott, jól záródó üveget. Beleöntöm az olivaolajat, belekanalazom a tejfölt meg a fehérborecetet, és miután apróra vágtam a mentát, azt is hozzászórom. Teszek még bele morzsolt oregánót, sót meg borsot, és kis reszelőn át hozzáreszelem a papírvékony héjától megfosztott fokhagymagerezdet. Amikor a lágy fokhagymakrém jóleső hanggal belepottyan az üvegbe, már csavarom is vissza a tetőt. Néhány sékelős mozdulattal összerázom az öntetet, és ezzel is kész vagyok.
Márcsak annyi maradt, hogy a mozsaramban durvára törjem a diót, és kezdhetem a komponálást.
Előveszek 2 nagy tányért. Csinosan elrendezgetem rajta a paprikacsíkokat, az uborka-félköröket, a paradicsomgerezdeket meg a lilahagyma-karikákat, és rájuk csurgatom az öntetet. Bizonyos stratégiai pontokon elhelyezem a fetakockákat, aztán az oljabogyófeleket, végül megszórom a tálakat diómorzsával, és ehetünk.
2 adag lesz belőle.