Darkmoon Creative Commons License 2003.12.09 0 0 45
vasárnap

Harcsa mustármártással

Hozzávalók:
1 csokor újhagyma
4 kicsi savanyú uborka
1 gerezd fokhagyma
2 púpos evőkanál dijoni mustár
1 púpos evőkanál étkezési keményítő
3 deci tejszín
2 deci tejföl
80 deka harcsaszelet (7-8 patkóalakú szelet)
só és frissen őrölt bors
3 evőkanál liszt
3 deka vaj
3 evőkanál olaj
2 evőkanál száraz fehér bor
1 citrom
Elkészítés:
Mielőtt belekezdenék a halsütésbe, előkészítek néhány hozzávalót. Az újhagymák fehér részét és a savanyúságos üvegből kihalászott ubikat vékonyan felkarikázom, a megpucolt fokhagymát apróra vágom, majd a mártáshoz egy tálkában kézi habverővel simára keverem az étkezési keményítőt a mustárral, a tejföllel meg a tejszínnel. Ha ezekkel megvagyok, jöhetnek a harcsaszeletek. A haldarabokat 2 centis kockákra vágom -középső, szinte csontkeménységű gerincdarabjukat kihagyom-, aztán beleszórom őket egy tálba. Rájuk hintek sót, borsot meg lisztet, és kicsit össze is forgatom a kockákat a tapadásgátló liszttel. A sütéshez egy nagy és mély serpenyőben finoman összeolvasztom a vajat az olajjal, majd közepesen erősre csavarom a lángot, és 6-8 perc alatt megsütöm benne a halkockákat. Szűrőlapáttal kihalászom őket, és amíg pihennek, elkészítem a mustármártást. Abba a serpenyőbe, amelyikbe a harcsát sütöttem, beleszórom az újhagymakarikákat, és miután megpároltam őket, hozzájuk keverem a fokhagymát. Amikor ½ perc múlva megcsapja orromat a fokhagyma illata, egy pillanatra erősebbre veszem a lángot, és ráöntöm a hagymákra a fehér bort. Ahogy a finom nedű elpárolgott, rögtön visszatekerem a lángot közepes erejűre, és a serpenyőbe beleöntöm a mustáros-keményítős mártásalapot. Utána visszateszem a harcsakockákat is, majd hozzákeverem az uborkakarikákat, aztán belereszelem a citrom illatos héját, és folyamatosan kevergetve néhány perc alatt besűrítem a mártást. Eközben a halkockák is átmelegednek, és már csak só meg bors hiányzik a szószból, és ehetünk is. 4 adag lesz belőle.

Pontyfalatok szalonnás krumpliágyon

Hozzávalók:
1 kiló krumpli
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 deka füstölt szalonna
2 evőkanál + 1 teáskanál olaj
só és frissen őrölt bors
8 kisebb pontyszelet (kb. 90 deka)
1-2 evőkanál liszt
2 deci tejföl
1 teáskanál csípős paprikakrém Elkészítés: A sütőt bekapcsolom 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és miközben bemelegszik, elkészítem a pontyfalatok fekhelyét, a szalonnás krumpliágyat.
A meghámozott krumplikat centis kockákra felvágom, és a miniatűr darabkákat beleszórom egy fazékba. Öntök rájuk annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket, megsózom, aztán erős lángon felforralom. Amikor felforrt, kicsit visszaveszek a láng erejéből, és krumplikockákat kb. 6 perc alatt puhára főzöm. Amíg fő a krumpli, megpucolom a hagymát és a fokhagyma-gerezdeket, majd darabokra vágva beleteszem őket a késes betétű robotgépembe. A gyárilag már amúgy is vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát ollóval hozzájuk csíkozom, és miután kanalaztam a gépbe kevés olajat is, pépesre darálom a hagymás szalonnát. Ezután lecsepegtetem a megfőtt krumplikockákat, beleszórom őket egy nagy keverőtálba, és amíg kicsit kihűlnek, addig teáskanálnyi olajjal kifényesítek egy 35 centi x 15 centi nagyságú sütőtálat. Az enyhén megszikkadt krumplikockákat krumplitörővel úgy-ahogy pépesre töröm, összekeverem a szalonnás-hagymás péppel, és megsózom, megborsozom. Jó 5 centi vastagon belekanalazom a sütőtálba, és 15 percre betolom a forró sütőbe. Miközben a hagymás-szalonnás krumpli sül, megsütöm a halat. A pontyszeleteket 2 centis kockákra vágom –ilyenkor úgy ügyködök, hogy középső, kemény gerincrészüket kihagyjam a darabolásból-, és beleszórom egy tálba. Összeforgatom őket sóval, borssal meg kevés liszttel, és miután a legnagyobb serpenyőmben gyengéden összeolvasztottam a vajat meg az olajat, keverékükön megsütöm a halkockákat. (Ha nincs nagy méretű serpenyő, akkor jó lesz két közepes is, csak az a lényeg, hogy egyszerre süljön meg az összes halkocka.) A megpirult krumpliágyat kiveszem a sütőből, és szűrőlapáttal ráköltöztetem a pontyfalatokat. Aztán tálaláskor nemcsak a tepsit, hanem külön tálkában a csípős parikakrémmel kevert tejfölt is is kiteszem az asztalra, mert nagyon jó rápötyögtetni a megsült halkockákra. 4 adag lesz belőle.