nemisbéka Creative Commons License 2003.12.17 0 0 79
Penne frissdió-mártással

Hozzávalók:

5 deka dióbél
1 nagy csokor petrezselyem
1 citrom
1 deci nagyon jó olivaolaj
só és frissen őrölt bors

20 deka penne

5 deka frissen reszelt parmezán

Amíg enyhén sós, lobogóan forró vizben kifőzöm a tésztát, addig el is készül a mártás.
Ehhez először száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítom a diót, aztán ha kicsit kihűlt, akkor vagy beleszórom mozsárba és abban töröm durvára, vagy beleteszem egy kis zacskóba és csapok rá néhány nagyot egy nyújtófával.
Utána a durvára tört diót beleszórom a turmixgépbe és ollóval gyorsan hozzányesem a nagy csokor petrezselymet. Belereszelem a megmosott citrom héját, hozzácsurgatom a gyönyörű, zöldessárga olivaolajat és megsózom, megborsozom az egészet. Aztán megnyomom a turmixgép gombját és 1 perc múlva kész is a diómártás.
Egy mélyebb, nagyobb serpenyőben megmelegítem a kész szószt, összekeverem a leszűrt pennével és teszek hozzá még 1-2 evőkanálnyit a tészta főzővízéből.
Amikor kiszedem egy-egy tányérra az ígéretesen illatos diómártásos pennét, akkor mindig szórok rá bőven frissen reszelt parmezánt is.
2 adag lesz belőle.