Darkmoon Creative Commons License 2003.12.21 0 0 88
Vasarnap:

Mozzarellagolyók bazsalikomos öntettel
Hozzávalók:
4 zacskónyi 12.5 dekás mozzarellagolyó
32 szem koktélparadicsom (kb. 45 deka)
10 -15 friss bazsalikomlevél
1 deci olivaolaj
1 duci gerezd fokhagyma
1 késhegynyi szárított chilipehely
1 citrom
frissen őrölt bors
Elkészítés:
A mozzarella-golyókat szűrőbe teszem, alaposan lecsöpögtetem, majd sugárirányban 8-8 kis darabkára vágom. A koktélparadicsomokkal sincs sok teendőm, egész egyszerűen csak elfelezem őket.
Az aromás öntethez beletépkedem a bazsalikomleveleket egy tisztára mosott és illatmentesített kávéőrlőbe, aztán rájuk öntöm az olivaolajat. Kis reszelőn át belereszelem a gépbe a megpucolt fokhagymagerezdet, aztán beleszórom a szárított chilipelyhet, és megnyomom a gombot. Az üde, harsányzöld öntet sec-perc alatt el is készül.
Az összeállítás pedig annyi, hogy a sajtdarabokat kipakolom egymás mellé egy nagy tálra, és vágott oldalukkal lefelé fordítva mindegyikre rábiggyesztek egy-egy paradicsomfelet. Aztán megöntözöm őket az enyhén csípős bazsalikom-öntettel, rájuk reszelem a citrom sárga héjat, és az egészet bőven meghintem frissen őrölt borssal.
A fogpiszkálóval rögzített minitornyok nálunk a nyári esték legbecsebb falatai közé tartoznak.
4 adag lesz belőle.

Bundás cukkinikorongok mentával és korianderzölddel

Hozzávalók:
2 darab cukkini (kb. 60 deka)
10 deka liszt
4 tojás
15 deka zsemlemorzsa
1 teáskanál só
1 lapos teáskanál őrölt cayenne bors
a sütéshez semleges ízű olaj
1 csupor friss mentalevél
1 csupor friss korianderzöld
1 zöldcitrom
Elkészítés:
A cukkinik esetleg keserű végeit levágom, aztán a zöld hurkákat centi vastag korongokra szeletelem.
Előveszek 3 mély tányért: az egyikbe beleszórom a lisztet, a másikba beletöröm a tojásokat, a harmadikba pedig belekanalazom a zsemlemorzsát. A tojásokhoz teszek egy kis sót meg cayenne borsot, és villával enyhén habosra kavarom őket.
Mielőtt elkezdeném bepanírozni a cukkinikorongokat, annyi olajat öntök egy kb. 28 centi átmérőjű serpenyőbe, hogy 2 centi vastagon álljon bele, aztán erős tűzön rögtön el is kezdem melegíteni.
Amíg melegszik, bebundázom az első adag korongot, ami kábé az összes egyharmadát jelenti. Egyik kezemmel –ez lesz a „száraz”-, egyenként belemártom őket a lisztbe. Aztán a másikkal –ez lesz a „nedves”-, beletapicskolom a korongokat a tojásba, és utána a „száraz” kezemmel megfogom a tocsakos szeleteket, hogy ezzel emeljem át őket a zsemlemorzsába. Alaposan beleforgatom mindet a morzsába, és a vastag bundája falatokat elkezdem megsütni.
A bepanírozott korongokat beleteszem a forró olajba, aztán azonnal lejjebb tekerem közepes erejűre a lángot a serpenyő alatt. Amíg a cukkinifalatok 7 perc alatt kívűl ropogós aranybarnára, belül pedig omlósan lágyra sülnek, folytatom a maradékok bundázását.
Panírozás, sütés, panírozás és megint sütés: mintha egyszemélyes manufaktúra lennék, úgy végzem egymagam párhuzamosan a két munkafolyamatot. (Az újabb és újabb sütés persze azzal jár, hogy amikor a még nyers korongokat bellepottyantom az olajba, akkor előtte egy mindig erősebbre csavarom a lángot a serpenyő alatt. De ahogy az első alkalommal, ugyanúgy a második és a harmadik sütés során is, utána jócskán visszaveszek a tűz kezdeti hevességéből.) A megsült korongokat papírtörlővel bélelt tányérokra teszem, és lecsepegetetem róluk az olaj maradékát.
Amikor már harmadik adag is ott rotyog a serpenyőben, apróra vágom a mentát és a korianderzöldet. A bundás cukkinikorongakat meghintem a fűszernövény-duóval, aztán megsózom, és végül megspriccelem a zöldcitrom illatos levével.
4 adag lesz belőle.



Fűszeres csirkeszárnyak márványsajtos mártogatóval

Hozzávalók:
1½ kiló csirkeszárny
A fűszeres mázhoz
3 deci ketchup
2 gerezd fokhagyma
½ deci sör
1½ teáskanál morzsolt oreganó
¼ teáskanál cayenne bors

A márványsajtos mártogatóhoz:
15 deka márványsajt
1 deci tejszín
1 deci tejföl
Elkészítés:
Bekapcsolom a sütőt 230 C-ra (gázsütőn 8-as fokozat), és amíg melegszik, előkészítem a szárnyakat meg a fűszeres mázat.
A csirkeszárnyakat egy jó nagy késsel a forgójuknál kettévágom, aztán a csontos húsdarabokat egymás mellé teszem egy sütőpapírral bélelt tepsibe. (Fontos, hogy ne hemperegjenek egymáson, mert akkor a máz nem tud jól rájuk sülni.)
A fűszeres mázhoz beleöntöm a ketchupot egy tálba, és a reszelő aprólyukú oldalán át hozzáreszelem a megpucolt fokhagymagerezdeket. Utána belekeverem a sört, hozzászórom a morzsolt oregánót meg a cayenne borsot, és az egészet alaposan megsózom.
Az erős-piros mázat ráöntöm a szárnydarabokra, és kicsit el is kenegetem rajtuk, hogy mindenhol érje őket.
Miközben a forró sütőben 23 perc alatt megsülnek –az első 5 percben alufóliát borítok rájuk, hogy necsak piruljanak, hanem párolódjanak is-, ráérősen elkészítem a márványsajtos mártogatóst.
Ez nem igazán bonyolult mutatvány, hiszen csak annyi az egész, hogy egy tálkába beletördelem a puha sajtot, aztán miután villával szétnyomkodtam, hozzákeverem a tejszínt meg a tejfölt.
Aztán ha a fűszeres csirkeszárnyak megsültek, tálra teszem őket, és közvetlen közelükbe elhelyezem a mártogatós tálkát. Így kisebb az esély, hogy amikor a csirkefalatokat bele-beletunkoljuk a sajtos szószba, az lecsöpögjön róluk.
4 adag lesz belőle.