szuszmok Creative Commons License 2003.12.21 0 0 404
Na, többek között ezért nem kerül SOHA ünnepekre a tenyészetünkből cica....

a www.zoldmagazin.com-ról:

Élő Állatot ajándékba?

Keretes hirdetések, hangzatos szavak - így ünnepek előtt - mindennaposak, melyek vásárlásra buzdítanak. Akciós sál, kabát, cipő, és élő ajándékok… Élő ajándékok?!?

Kutya - macskatenyésztők hirdetik, hogy tenyészetük példányait vigyék ajándékba az ünnepekre (a "fa alá").

Az állattartás alapja a felelősségen alapuló, jó döntés, hogy valaki állatot befogadjon. Az új jövevény gazdihoz kerülése (a beszerzési ára) csak az első költség, hiszen utána rendszeres táplálás, orvosi kontroll, megfelelő élettér kialakítás is kell, hogy következzen - így lehet majd az állat igényeinek megfelelően tartani. Ezzel ellentétben az ajándékba vásárolt kisállat általában hirtelen jött ötlet alapján "következik be", és gyakran az első örömteli napok után egyre nagyobb terhet jelent a vásárlóknak.

Mi lesz az ajándékba vásárolt kis szőrpamaccsal (aki a vásárlást követően általában drasztikus növekedésnek indul)?

"Rohadt dög - mondta anyu, mikor Cirmi a bekészített homok helyett megint a cipőpolcra pisilt."

"Kifelé a lakásból - Roxy kutya összerágta az új tv távkapcsolóját."

Az állatkereskedésekben vásárolt kis rágcsálók - hüllők ritkábban kerülnek wc-be történő eltávolításra, hiszen a vevőktől sok esetben (ár alatt vagy ingyen) a kereskedések visszavásárolják a tévedésből, rosszul választott élő ajándékot. Így járnak a halak, és például a teknősbékák is.

A kutyák - macskák tenyésztői ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat az utcára kerül, és vagy menhelyen kap ideiglenes befogadást, esetleg utcán elpusztul vagy a sintér begyűjtő munkája után válik "ártalmatlanná".

Ünnepekkor se feledkezzünk meg a felelős állatkezelésről. Vásároljunk környezettudatosan, hogy senki se szenvedjen. Világunkat Mi magunk alakítjuk!