szepyke Creative Commons License 2004.01.05 0 0 106
Szezámos kiflik:
Hozzávalók:

10 deka szezámmag

2 deka porcukor

5 deka liszt

7.5 deka puha vaj

3 evőkanál rózsavíz

a kiflik tetejére reszelt narancshéjjal kevert porcukor


A szezámmagot száraz serpenyőben közepes tűzön kevergetve aranyszínűre pirítom, aztán félreteszem, hogy hűljön. Amikor már langyos, akkor a porcukorral együtt finomra örlőm egy tisztára mosott kávéörlőbe, és félreteszem, amíga puha vajat habosra keverem a rózsavízzel. A cukros szezámport meg a lisztet hozzágyúrom a rózsaillatú vajhoz, és lágy tésztát 15 percre berakom a hűtőbe.
Bekapcsolom a sütőt 160 C-ra, egy nagy tepsibe pedig sütőpapírt terítek.
A hűtőből elővett tésztát szétcsipkedem mogyorónyi darabkákra, és mindegyik golyóból 6 centi hosszú rudat sodrok. Aztán ezeket kiflikké hajlítom, és közben mindegyiket szét is nyomkodom kicsit, hogy a vastagságuk 1/2 centis legyen.
A szezámos kifliket egymás mellé teszem a tepsin, és 20 perc alatt megsütöm őket. Akkor vannak készen, ha a tetejük megszilárdul, a színük pedig halvány arany lesz.
Mivel melegen nagyon törősek, megvárom, hogy kihűljenek és megkeményedjenek, aztán alaposan és bőven megszórom őket reszelt narancshéjjal kevert porcukorral.
20-25 kifli lesz belőle.

megjegyzem, ez tényleg egy régi recept
és a vasárnapi müsor tényleg ismétlés volt!
nah,mindegy...

Boldog Új Évet mindenkinek!
:-)