komórka Creative Commons License 2004.01.14 0 0 141
Az E betűhöz hozzátennék még kettőt (az F betűnél vannak pl. fehércsokis...)kell?
ERDEI GOMBÁS OLÍVAOLAJ
HOZZÁVALÓK: 5 deka szárított erdei gomba, 1 liter olívaolaj, 5 evőkanál morzsolt zsálya, 1-2 ág friss rozmaring
Megmosok 5 deka szárított erdei gombát, és papírtörlőn alaposan leszárogatom mindet. Egy mélyebb serpenyőbe beleöntök 1 liternyi olivaolajat, beledobom a gombaszeleteket és teszek még hozzá 5 evőkanálnyi szárított, morzsolt zsályát. Nagyon alacsony lángon összemelegítem az egészet úgy 8 perc alatt, aztán leveszem a serpenyőt a tűzről. Ha kihűlt, akkor az IKEA-ban vagy nagyobb háztartási boltokban kapható csepegtetős végű üvegekbe szűröm és ízdúsító díszítésként még belebiggyesztek egy-egy friss rozmaringágacskát is. Ez a könnyedén összetündérkedhető ajándék igazi expressz mártás egy gyors spagettivacsorához, de borkorcsolyaként is csodás, amikor a hosszú téli estéken majd a szerencsés megajándékozott fokhagymával alaposan bedörzsölt, pirított baguette-darabkákat mártogathat a sűrű, mélyízű olajba.
EXPRESSZ GOMBAKRÉMLEVES
HOZZÁVALÓK: 10 + 5 deka vaj, 2 szikkadt zsemle, 65 deka gomba, 1 csokor újhagyma, só, frissen őrölt bors, 4 deci víz, 1 deci száraz fehér bor, 15 db másfél dekás jégkocka, 3,5 deci tejszín, pár reszelésnyi friss szerecsendió, 1 csokor friss petrezselyem,
A szikkadt zsemléket kis kockákra vágom, majd egy serpenyőben megolvasztok 10 deka vajat, és kevergetve megpirítom benne a zsemlefalatokat. A körömkefével megcsutakolt gombákat félcentis szeletekre vágom, és egy leveses fazékban 5 deka vajon átpárolom. Kicsit megsózom, megborsozom, és puhára párolom. Utána felöntöm borral meg vízzel, felforralom, és miután ha már rottyant néhányat, elzárom alatta a gázt. Beledobálom a jégkockákat, kevergetve felolvasztom őket, és a lehűtött gombát összeturmixolom. Az egészet visszaöntöm a fazékba, hozzáadom a tejszínt, reszelek bele egy kis szerecsendiót, és megsózom, megborsozom. Mérsékelt tűzön felforralom, majd végül megszórom apróra vágott friss petrezselyemmel. A pirított zsemlekockákat külön tálkában szoktam melléadni. 4 adag lesz belőle.