Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.01.26 0 0 75
"Az igazán ciki nem a több tüzelés, hanem az esőerdők irtása: a jelenlegi modellek valószínűsítik, hogy a plankton egymaga nem bírja."

Itt egy téves közhiedelemre szeretném felhívni a figyelmet.

Az esőerdőknek lényegében kevés szerepe van a globális széndioxid egyenleg alakításában. Ugyanis az esőerdők nem kötnek meg szenet sem karbonát formájában, sem pedig fosszilis tüzelőanyag (tőzeg, szén, olaj, gáz) képződés formájában, így alkalmatlanok arra, hogy a rendszerbe juttatott többletszenet a körforgásból kivonják.

A globális szén körforgásból (global carbon cycle) történő kivonást a fentebb említett tényezők miatt kisebb részben a tőzeglápok - itt feltétel az anaerobikus környezet kialakulása, nagyobb részben pedig elősorban a tengerben élő mikroszkópikus és makroszkópikus élőlények karbonátkiválasztása (mészváz), ezáltal a karbonátos üledékes kőzetek képződésének a gyorsasága szabályozza.

A megnövekedett CO2 hatása ez utóbbi folyamatra ma még nagyrészt ismeretlen. Viszont elég sok negatív csatolású folyamat már ismert.

Pl. a melegedő tengerek miatt a korallzátonyok élővilága károsodik, mert a korallok képtelenek alkalmazkodni a melegebb vízhet. A korallzátonyok viszont feltehetően komoly szerepet a tenger CO2 szintjének csökkentésében.

Pl. a melegebb víz kevesebb CO2-t tud elnyelni,így a vízben fotoszintézisre rendelkezésre álló CO2 mennyisége is csökken.

Stb...

De visszatérve az esőerdőkre, a félreértés onnan ered, hogy sokan összekeverik a biomassza és a CO2 körforgalomból való kivonásának kérdését. De nem biztos, hogy a nagyobb egységnyi területre jutó biomassza bármilyen módon párosul a CO2 rendszerből való kivonásával, mintahogy az sem biztos, hogy a nagy jövedelműek többet takarítanak meg, mint a kisjövedelműek.

Az esőerdők elvesztése inkább a biodiverzitás szemszögéből jelent sajnos pótolhatatlan veszteséget.

Mellesleg én úgy gondolom, hogy az emberiség múltja és jövője egyértelműen a napenergia, mert az tekinthető egyedül korlátlannak legalábbis a földi élet szemszögéből.

A másik meglátásom pedig az, hogy az energiatakarékosság, megfelelő globális ökoadóval, és megfelelő szabályozással ösztönözve rövid távon bizotsan sokkal nagyobb megtakarítással kecsegtet, mint bármilyen új technológia kifejlesztése.

Wouldnotsayso

Előzmény: Pásztörperc (70)