szepyke Creative Commons License 2004.02.13 0 0 173
jön az L:

LEKVÁROS MANDULATALLÉROK

Hozzávalók:

35 dkg vaj

15 dkg porcukor

1 teáskanál mandulaaroma

1 citrom reszelt héja

35 dkg liszt

5 dkg mandula

csipet só

2 dkg gyümölcslekvár


Egy nagyobb tálban fakanállal elkeverek 35 deka puha vajat 15 deka porcukorral, aztán hozzáadok 1 teáskanálnyi mandulaaromát, belereszelem 1 nagy citrom héját és robotgéppel 3-4 perc alatt habosra keverem az egészet.
Utána 3-4 részletben beleszórok a cukros-citromos vajba 35 deka lisztet, amihez tettem előtte csipetnyi sót és 5 deka durvára tört mandulát, majd a kész tésztát berakom 1 órára a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Előmelegítem a sütőt 175 C-ra (gázon 4-es fokozat), és enyhén nedves kézzel dió nagyságú darabkákat csipkedek ki a tésztából. Ezeket aztán a tenyerem közt jó 2 centis golyókká formálom és egymás mellé ültetetem a sütőpapírral fedett tepsikre. Mindegyikük közepébe belenyomom a hüvelykujjamat, a krátereket pedig megtöltöm 1-1 teáskanálnyi olyan lekvárral, ami pont van otthon.
18-20 perc kell ahhoz, hogy a meleg sütőből aranybarna, falatnyi tallérokat vehessek elő, amelyek közepében, akár bross foglalatában a drágakő, ott csücsül a karamellesre olvadt lekvárpötty.


M:

MOGYORÓKRÉMES CSIRKE FRISS KORIANDERREL
Hozzávalók:

1 csirkemellfilé

só és frissen orölt fekete bors

1 evokanál liszt

2 evokanál olaj

1 evokanál vaj

1 csokor újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 darab 6 centis, friss gyömbér

2 evokanál curry-por

5 evokanál földimogyorókrém

1 deci víz

1 evokanál szójaszósz

1 evokanál barna cukor

1 zöldcitrom

1 csupor friss koriander
Eloször felkockázom jó kétcentisre a borétol megfosztott csirkemellfilét, aztán megsózom, megborsozom és összekeverem egy kanál liszttel, hogy sülés közben ne ragaszkodjanak majd a húskockák annyira egymáshoz.
Aztán serpenyoben felforrósítok kanálnyi olajat kanálnyi vajjal -nem tudom a magyarázatát, miért jó olaj és vaj keverékében sütni a húst, de hogy így izesebb, az biztos- és puhára pirítom benne a csirkedarabkákat.
Eloveszek egy másik serpenyot és kanálnyi olajon megpárolom benne az apróra vágott újhagymát, aztán hozzákeverem az összezúzott fokhagymát és belereszelem a megpucolt gyömbért is. Utána lehúzom a tuzrol a serpenyot és a gyömbéres hagymához keverem a curry-port meg földimogyorókrémet. A mártást felhigítom a vízzel, összekeverem a szójaszósszal és barna cukorral, majd belefacsarom a zöldcitrom levét is.
Visszateszem a mártást a tuzre és néhány perc alatt összeforralom. Végül belekeverem a megpirított csirkekockákat, ezekkel együtt is összerottyantom még az egészet, aztán a mogyorómártásos csirkét megszórom apróra vágott firss korianderzölddel.

N:

NARANCSLIKORÖS EPER
Hozzávalók:

50-60 deka eper

4 evokanál porcukor

2 vaníliarúd

8 evokanál Cointreau vagy más narancslikor

1 narancs
A megmosott, lecsumázott epreket papírtörölközon megszárítgatom, aztán mindegyiket vékony szeletekre vágom és beleszórom egy mélyebb tálba.
A mozsaramban beleteszem a porcukrot, hozzádobom a felhasított vaníliarúdakat és 1-2 perc alatt összemorzsolom törovel úgy, hogy szinte minden egyes cukorszemcse átvehesse a vanília isteni aromáját. Ezzel az igazi vaníliáscukorral, amelynek az íze fényévekvre van a zacskós változatétól, szórom meg a tálban várakozó eperszeleteket.
Végül lötykölök rá narancslikort és, erosítendo a narancsízt, ráreszelem a megmosott narancs héjat is. Lefedve beteszem a hutobea narancslikorös epret, hogy néhány óra alatt összeérhessenek az ízek.
Vaníliafagyival vagy édes tejszínhabbal, de akár mindkettovel egyszerre is nagyon finom. Nem tudom, hány adag, mert én akár az egészet képes vagyok megenni, de valószínuleg elég 4 édesszájú, ám nálam kicsit mértéktartóbb embernek.

NARANCSOS CSOKOLÁDÉHAB

Hozzávalók:

20 dkg étcsokoládé

4 egész tojás

1 narancs reszelt héja

esetleg 1 evőkanál narancslikőr


Azzal kezdem, hogy 20 deka kockákra tört étcsokit beleszórok egy olyan kis tálba, amely nem zuhan bele, hanem csak éppen beleillik egy kisebb fazékba, amelybe előtte jó háromujjnyi forró vizet töltöttem.
Ezt az egészet felteszem a tűzre, hogy a gőz melegétől megolvadjon, közben pedig robotgéppel jó kemény habot verek 4 tojásfehérjéből, aztán leveszem a már megolvadt csokimasszát.
Ha már viszonylag langyos, akkor egyenként belekeverem a 4 tojássárgát, – a legjobb ehhez a kézi, rugós végű habverő – majd lereszelem hozzá a narancs héját, és ha épp van otthon, akkor jöhet bele 1 evőkanál narancslikőr is.
Majd néhány kanálnyi habbal fellazítom a tojássárgától picit megkeményedő csokit, aztán ezt beleöntöm a megmaradt habba és egy fakanál segítségével széles és nagy mozdulatokkal összekeverem az egészet úgy, hogy lehetőleg minél kevésbé törjön össze a krémes hab.
Poharakba kanalazom, és mehet a hűtőbe.
Ennyi, de vigyázat, olyan egyszerű és finom, hogy könnyen rá lehet kapni rendszeres és ipari mennyiségű adag előállítására!

NUTELLÁS MUFFIN
Sokunk kedvence ez a turbó-édesség, és nemcsak azért, mert pikk-pakk elkészül, hanem azért is, mert extrán csokis, és duplán mogyorós - azaz maga a mogyorós csokoládé-álom.
Hozzávalók:

10 deka mogyoróbél

3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

20 deka liszt

1 teáskanál sütőpor

30 deka puha vaj

30 deka cukor

4 tojás

15 deka Nutella

2 evőkanál tej

A mázhoz:

10 deka étcsoki

20 deka tejcsoki

10 deka vaj
Bekapcsoltam a sütőt 200 C-ra (gázsütőn ez 6-os fokozat) és papírkapszlival kibéleltem 2 muffintepsi összesen 24 db horpadását.
A tésztához száraz serpenyőben illatosra pirítottam 10 deka mogyorót, aztán amikor már kihűlt, kávéörlőben finomra őröltem, és a mogyorómorzsát hozzászórtam 3 evőkanálnyi cukrozatlan kakaóporral meg 1 teáskanálnyi sütőporral összekevert 20 deka liszthez.
Utána egy nagy tálba beletettem 30 deka puha vajat és ugyanennyi cukrot, majd 3-4 perc alatt kézi robotgéppel habosra kevertem a cukros vajat. Egyenként hozzáütöttem 4 tojást –mielőtt új tojás pottyant volna bele, előtte mindig alaposan elkevertem az előzőt–, majd elköszöntem a gépi erőtől, mert 15 deka Nutellát már fakanállal is könnyedén hozzá tudtam kavarni a sárga mixturához.
Végül pár részletben beledolgoztam még a kakaós-mogyorós lisztet is, és miután 2 evőkanálnyi tejjel kicsit lazítottam a tésztán, a nyersen is jóízű kevercset belekanalaztam a papírkapszlival bélelt muffinhorpadásokba.
Azalatt a 20 perc alatt, amíg a két tucatnyi muffin egyszerre süldögélt a sütőben, nekiláttam a bevonatnak. Darabkákra törtem 10 deka étcsokit és 20 deka tejcsokit, majd 10 deka vaj társaságában gőz fölött megolvasztottam a csokiduót. Kicsit kavargattam, hogy szép sima legyen, aztán kihűtöttem és amikor már a kész nutellás muffinok sem voltak olyan melegek, hogy elfolyjon rajtuk a sűrűre dermedt csokikrém, akkor rájuk kanalaztam a csokibevonatot.

Hu, ezt már megcsináltam egy párszor!
hihetetlen finom!!!!