kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.15 0 0 194
uj sorozat elindult, ime az 1 het vasarnapi receptje:

Marhatokany Burgundi módra

1 kiló marhalapocka
só és frissen őrölt bors
15 deka szalonna
4+2+2 evőkanál olaj
1 kis doboznyi sűrített paradicsom
1/2 üvegnyi ecetes gyöngyhagyma (kb. 10 deka)
25 deka gomba
A páchoz:
1/2 marhahúsleves-kocka
1 üveg száraz vörösbor (pl. kékfrankos)
1/2 deci brandy
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 közepes nagyságú, vastag sárgarépa
1 csokor friss petrezselyem
1 nagy maréknyi friss kakukkfű
4-5 ág friss rozmaring
8 szem feketebors
2 babérlevél

a tálaláshoz 1,1/2 deci tejföl és ugyanennyi tejszín keveréke

Elkészítés:

1. A megmosott, szárazra törölt húst 3 centis kockákra vágom, aztán félreteszem, és elkészítem a pácot.
2. Ehhez először felforralok 5 deci vizet, és feloldom benne a leveskockát. Utána megpucolom a vöröshagymát és a fokhagyma-gerezdeket, majd az előbbit elnegyedelem, az utóbbit pedig vékonyan felszeletelem. A répával sem bíbelődöm sokat, levágom a végeit, aztán alaposan megcsutakolom körömkefével, és kb. 3 centis darabokra aprítom. A kocka-húslevest átöntöm egy nagy keverőtálba, hozzácsurgatom a bort és a brandy-t, aztán belekeverem az előkészített vöröshagymát, fokhagymát meg sárgarépát. A friss fűszernövényeket is beledobom a pácba, majd beleszórom a a feketeborsot és a babérlevelet. Ezek után beleforgatom a húskockákat, aztán a tálat lefolpackozva beteszem 1 napra a hűtőbe. Ezalatt a vörösboros pác jól átjárja a hús rostjait, amitől az étel, omlós és mély ízű lesz.
3. Amikor másnap enni akarunk, bekapcsolom a sütőt 140 C-ra (gázsütőn 1-es és a 2-es fokozat közt), és haladok tovább.
4. A pácban érlelt húskockákat és zöldségkeveréket leszűrőm, papírtörlőn alaposan megszárítom, majd enyhén megsózva és megborsozva félreteszem. A szalonnát vékony csíkokra vágom, aztán előveszek egy 30 centi átmérőjű, kb. 6 centi mélységű lábost, ami sütőben is használható, azaz nincs műanyagból a füle. (Ha ilyet nem találok, akkor a műanyagfüleket betekerem több rétegnyi alufóliába, nehogy megolvadjanak.)
5. A lábosba belelötykölök 4 evőkanálnyi olajat, beleteszem a szalonnacsíkokat, és kevergetve kiolvasztom belőlük jóízű zsiradékukat. Amikor aranybarnává váltak, szűrőlapáttal kikapom mindet egy papírtörlővel bélelt tálra, és a lábos alatt erősre tekerem a lángot. Két részletben, kevergetve átpirítom benne a húskockákat, majd miután az összes falat megkapta a védőkérget -a mutatvány arra való, hogy a belül még nyers húsból a lassú sütés közben ne szivároghasson ki az értékes lé-, félreteszem őket. Aztán az edényben maradt zsiradékon néhány perc alatt átpirítom a leszűrt, lecsöpögtetett hagyma-fokhagyma-sárgarépa együttest. Hozzáteszem a sűrített paradicsomot, a szalonnapörcöket meg az elősütött húskockákat, és beleöntöm a lábosba a leszűrt páclevet. Az egészet megsózom, megborsozom, és felforralom. Ezután a francia marhacsodára alufóliát borítok, majd sütőkesztyűs kézzel átpakolom a forró sütőbe. Itt 3 lassú órán át hagyom, hogy ráérősen és kényelmesen összefőjön, és közben óránként átkeverem.
6. A harmadik óra kezdete körül megtisztítom, és vékony szeletekre vágom a gombát, valamint leszűröm az ecetes lében eltett gyöngyhagymát, Ezt követően előkapok egy közepes méretű serpenyőt, teszek bele 2 evőkanál olajat, és kevés víz kíséretében gyengéden puhára párolom a hagymát. Ha ez megtörtént, erősítek a tűzön, elforralom a levet, és megint teszek a serpenyőbe 2 evőkanál olajat. Beleszórom a gombaszeleteket, megsózom, megborsozom, és kb. 10 perc alatt, kevergetve összepárolom a gyöngyhagymával.
7. Amikor letelt a 3 óra, sütőkesztyűs kézzel kiemelem a hússal teli edényt, és ráteszem a tűzhelyre. Belekeverem a gyöngyhagymás gombát, aztán a sűrű szaftú, gyönyörű színű eledelt mérsékelt tűzőn összeforralom.

Bármilyen krumplis köret jó hozzá, de én legjobban puha fehér kenyérrel szeretem.

2. SÜSSÜNK VALAMIT
GESZTENYÉS CSÓK

Hozzávalók:

15 deka puha vaj
15 deka porcukor
2 tojás
1 narancs
50 deka felengedett mirelit gesztenyemassza
6 deka liszt

Elkészítés:

1. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy tepsit, aztán bekapcsoljuk a sütőt 180 C-ra (gázsütőn ez a 4-es és az 5-ös fokozat között van). Amíg bemelegszik, elkészítjük a tésztát.
2. A puha vajat kézi robotgéppel habosra keverjük a porcukorral, majd egyenként belepottyantjuk a tojásokat, és alaposan eldolgozzuk őket. Belereszeljük a megmosott, megtörölt narancs héját, és a robotgép segítségével a vajas alapba belekeverjük a felengedett, darabokra tördelt gesztenyemasszát is. Miután az egészet összehabosítottuk, fakanállal belevegyítjük a lisztet, és elővesszük a nagyobb szupermarketekben vagy konyhatechnikai boltokban kapható habzsákot.
3. Kiválasztjuk a nyomófejek közül azt, amelyikkel a legnagyobb csillagokat lehet formázni, és a kb. 1 centi lyuk-átmérőjű fejet ráillesztjük a zsák végére. A zsákba belekanalazzuk az elkészített tészta harmadát-negyedét. Ezek után megrázogatjuk a zsákot, majd az egyik ujjunkkal befogjuk az alját, és határozott mozdulattal megnyomjuk a felső végét, hogy tömörítsük a tartalmát. Ez a mutatvány azért szükséges, mert így a tészta egyenletesen kitölti a zsákot, és miközben a süticsillagokat nyomjuk ki belőle, nem "köpköd" majd.
4. Most már jöhet az igazi adagolás. Egymástól ujjnyi távolságra 2 centi átmérőjű, apró csillagokat nyomunk a sütőpapíros tepsikre, aztán kb. 12 perc alatt megsütjük őket, egyik tepsit a másik után.

3. MAJD A BUDAY...

Hozzávalók:

2 szál kolbász
1 közepes cukkíni
1 csomag réteslap
vöröshagyma
olaj

Elkészítés:


4. SZUPER-REGGELI
IMMUNERŐSITŐ REGGELI

Azokon a reggeleken, amikor úgy érezzük, a legkisebb fuvallat is majd' ledönt a lábunkról, szóval amikor nem kifejezetten vagyunk a topon, jól jön egy kis erősítés. Ez a finom gyömbéres-joghurtos reggeli minden alapvető tápanyagot tartalmaz, amire az erősítéshez szükség van. A multivitaminos gyümölcslé gondoskodik az egész napi vitaminforrásról, a joghurt pedig - természetes baktériumaival - számos alapvető táplálék hasznosulását segíti elő. A citromhéj illóolaja nemcsak finom, hanem a fertőzések leküzdésében is fontos szerepe van, a hasonlóan illatos gyömbér pedig immunerősítő hatású. És hogy valami ropogjon is a fogunk alatt, mindehhez jó passzol egy maréknyi durvára tört mandula.

Hozzávalók:

5 deci Prémium Multivitamin
2 evőkanál méz
2 evőkanál joghurt
1 citrom reszelt héja
egy 5 centis gyömbérdarab lereszelve
1 marék apróra tört mandula

Elkészítés:

1. Először beleöntjük a gyümölcslevet a turmixba, majd hozzákanalazzuk a mézet és a joghurtot.
2. Belereszeljük a narancs sárga héját, majd ugyanazon a reszelőn át a megpucolt gyömbérdarabot is.
3. Miután mindezekkel készen vagyunk, nincs más hátra, mint a turmixolás.
4. A kész italokat poharakba töltjük, és megszórjuk őket apróra tört mandulával.